• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Castraveți murați la borcan, întregi și tăiați

Sep 27, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de la cititori, Rețete de murături în saramură 6


N-am apucat încă să pun castraveți la murat și, ca să fiu foarte sincer, nici nu știu dacă mai apuc anul ăsta. Așa că mă mulțumesc, cel puțin deocamdată, să vă ofer două variante trimise de domnul Marian Rădulescu (și profit de ocazie să-i mulțumesc frumos). Dar nu ne oprim aici, urmează cât de curând multe variante de castraveciori în oțet, bulgărești și nu numai, așa că fiți pe fază! A, și poza de mai sus firește că e generică, bașca veche de câțiva ani, adică de când eram și eu mai gospodar!

 Castraveciori murați I

Se spala castraveții și se așează în borcanele curate, împreună cu morcovii tăiați în 4 sau rondele, ceapa tăiată rondele și hreanul tăiat fâșii.

Se calculează cantitatea de saramura respectând proporția la 1 litru de apă, circa 30 g sare și o lingură de zahăr. Se pune la fiert cu boabe de piper, boabe de muștar, foi de dafin, iar la sfârșit se adaugă câte 3 linguri de oțet de vin de 9 grade.

Se toarnă compoziția caldă peste castraveți și se închid borcanele ermetic.

 Castraveciori murați II

Multă lume se ferește să pună la murat castraveți de dimensiuni mai mari, în primul rand fiindcă trebuie vase încăpătoare. Totuși se pot pune și aceștia dacă-i tăiem.

Înainte de a fi tăiați și puși la borcan este bine sa-i ținem o noapte la o saramura cât să țină oul deasupra.

După care se scot, se spală, se taie și se pun la borcan pe un strat din inflorescență de mărar și câteva frunze de vișin. Se intercalează fâșiuțe de hrean.

Se face saramura din 1 l apă, 30 g de sare grunjoasă neiodată, 1 lingură de zahăr și 2 linguri de oțet de vin. Se fierbe, se răcește și se toarnă peste castraveciori, capsându-se imediat borcanele.

Țin foarte bine peste iarnă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Castraveti muratiCastraveți murați rapid, de vară Castraveți bulgărești în oțet Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză Gogonele murateGogonele murate

  • castraveti, castraveti murati, muraturi, saramura

6 thoughts on “Castraveți murați la borcan, întregi și tăiați”

  1. Niko-B 27/09/2011 at 14:37

    Và rog làmuriti-mà: se capseazà x se “càpàcesc” borcanele ? Sà nu ncurcàm… Asa mult mi-a plàcut expresia “càpcesc” încât n-am rezistat. M-a luat gura pe dinainte. Si gogosarii, când “apar” ? Si fàcea mama niste ardei umpluti cu varzà…
    Cu respect.

    Reply ↓
  2. lucian 27/09/2011 at 18:07

    trebuie sa fii foarte sanatos sa pui 40 grame de sare la litrul de apa (adica 2 linguri rase la litru)nu credeti?

    Reply ↓
    1. sase sase 20/07/2015 at 12:44

      Regula generala la muraturi este o lingura rasa de sare la un litru de apa. Aceasta are cam 30 de grame , ca in reteta.

      Reply ↓
  3. Marian Radulescu-sibiprod 28/09/2011 at 01:33

    Lucian ai dreptate… 30 g si nu 40g de sare… Scuze!

    Niko, la varsta mea, matusalemica, e normal sa fi ramas cu unele expresii din vremuri de mult apuse. Mai mult am CAPSAT (stii capacele alea care ma faceau sa ma urc pe ele cu toata greutatea sa le capsez si apoi sa chem toata familia sa scot presa)decat am CAPACIT… Dar ma intelegi… de fapt o reteta este un ghid, parca am mai spus asta…

    Reply ↓
  4. costachel Post author28/09/2011 at 08:13

    @Niko-B: Ardei umpluți cu varză tot îmi propun să fac, dar n-apuc (ce ardei făcea mama…), iar gogoșarii în oțet așteaptă cuminți aici.

    @Lucian: Am o regulă simplă: dacă îmi trimite cineva o rețetă, nu umblu prin ea, dau credit autorului. Așa că, în cazul de față, domnul Rădulescu e singurul în măsură să dea răspunsuri despre castraveții murați de mai la deal. Drept pentru care 30 g rămân! 🙂

    Reply ↓
  5. cofi 28/09/2011 at 11:22

    Problema este de marimea lingurii.Avea bunica niste linguri care aveau lejer 45 de grame de sare fara varf. Astea normale de azi au cam 25 de grame.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved