• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Castellroig Xarel-lo 2009

Oct 22, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Castellroig Xarel-lo 2009

Chiar nu vreau să vă spun cu ce ocazie m-am întâlnit cu acest excelent Castellroig Xarel-lo 2009, fiindcă ar însemna să-mi aduc aminte cam cât de tare a bătut celelalte vinuri (românești, asta e!) prezente la degustarea cu pricina. Așa că mai bine încep textul de față cu două-trei vorbe explicative: xarel-lo (se pronunță „cearelo”) este un soi de struguri albi specific regiunii catalane, din care se fac atât vinuri spumante (de obicei în cupaj cu macabeu și parellada), cât și vinuri liniștite.

Referitor la Castellroig Xarel-lo 2009, să remarcăm mai întâi că e deja vorba despre un vin „vechi” (of, moda asta care impune vinurilor albe să fie toate cât mai noi, mai proaspete și, de ce n-aș spune-o?, mai crude). Are o aromă absolut uluitoare, cu o notă de nuci prăjite, o minunată solistă care are însă în spate un grup coral floral-fructat care o susține perfect. Bine, mai sunt ceva izuri minerale, o adiere de pâine, dar hai să nu ne complicăm inutil existența (și descrierea).

La gust, onctuozitatea tipică a acestui soi este balansată cât se poate de bine de o excelentă aciditate (se cunoaște că-i soi de cava!). În rest, iarăși e vorba despre un cor foarte bine armonizat (fructe, semințe, parcă și-un pic de fum…). Cât despre postgust, nu-i din cale-afară de lung, dar e plăcut și cheamă o a doua gură. Dar mai mult de curiozitate, nu-i în niciun caz vreun vin „de băut”, ci unul care cere musai o gustărică și o conversație pe măsură.

Și. că veni vorba de gustărică, e clar că asocierea cea mai evidentă dintre toate a acestui Castellroig Xarel-lo 2009 este cu o paella. Totuși, tare l-aș încerca odată și-odată lângă o scordolea (fie ea însoțitoare de raci, dovlecei ori mai știu eu ce). Și, trecând peste însoțirile punctuale, e un vin ideal pentru aperitive, mai ales pentru cele un pic grăsuțe, că are onctuozitate să se armonizeze și aciditate suficientă ca să lupte cu succes.

Cât despre raportul calitate-preț, e musai să vă spun că-i cât se poate de nimerit; își merită pe deplin cei aproximativ 40 de lei cu cât poate fi el achiziționat din magazinele specializate (off- și on-line).

A, era să uit: prima prima mea întâlnire cu vinurile Castellroig a avut loc acum 3 ani, la o degustare la Good Point. Prilej cu care i-am luat un interviu lui Marcel Sabaté, pe care vă invit să-l (re)citiți, dacă vreți să aflați mai multe despre vinurile Sabaté i Coca (și nu numai).

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin si cava CastellroigVinurile sunt ca si copiii Șarbă Livia 2009, DOC Cotești Tobia Blanco, Fermentado en Barrica, Rioja DOC, 2009 Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași

  • Castellroig, Marcel Sabate, vin, xarel-lo

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved