Chiar nu vreau să vă spun cu ce ocazie m-am întâlnit cu acest excelent Castellroig Xarel-lo 2009, fiindcă ar însemna să-mi aduc aminte cam cât de tare a bătut celelalte vinuri (românești, asta e!) prezente la degustarea cu pricina. Așa că mai bine încep textul de față cu două-trei vorbe explicative: xarel-lo (se pronunță „cearelo”) este un soi de struguri albi specific regiunii catalane, din care se fac atât vinuri spumante (de obicei în cupaj cu macabeu și parellada), cât și vinuri liniștite.
Referitor la Castellroig Xarel-lo 2009, să remarcăm mai întâi că e deja vorba despre un vin „vechi” (of, moda asta care impune vinurilor albe să fie toate cât mai noi, mai proaspete și, de ce n-aș spune-o?, mai crude). Are o aromă absolut uluitoare, cu o notă de nuci prăjite, o minunată solistă care are însă în spate un grup coral floral-fructat care o susține perfect. Bine, mai sunt ceva izuri minerale, o adiere de pâine, dar hai să nu ne complicăm inutil existența (și descrierea).
La gust, onctuozitatea tipică a acestui soi este balansată cât se poate de bine de o excelentă aciditate (se cunoaște că-i soi de cava!). În rest, iarăși e vorba despre un cor foarte bine armonizat (fructe, semințe, parcă și-un pic de fum…). Cât despre postgust, nu-i din cale-afară de lung, dar e plăcut și cheamă o a doua gură. Dar mai mult de curiozitate, nu-i în niciun caz vreun vin „de băut”, ci unul care cere musai o gustărică și o conversație pe măsură.
Și. că veni vorba de gustărică, e clar că asocierea cea mai evidentă dintre toate a acestui Castellroig Xarel-lo 2009 este cu o paella. Totuși, tare l-aș încerca odată și-odată lângă o scordolea (fie ea însoțitoare de raci, dovlecei ori mai știu eu ce). Și, trecând peste însoțirile punctuale, e un vin ideal pentru aperitive, mai ales pentru cele un pic grăsuțe, că are onctuozitate să se armonizeze și aciditate suficientă ca să lupte cu succes.
Cât despre raportul calitate-preț, e musai să vă spun că-i cât se poate de nimerit; își merită pe deplin cei aproximativ 40 de lei cu cât poate fi el achiziționat din magazinele specializate (off- și on-line).
A, era să uit: prima prima mea întâlnire cu vinurile Castellroig a avut loc acum 3 ani, la o degustare la Good Point. Prilej cu care i-am luat un interviu lui Marcel Sabaté, pe care vă invit să-l (re)citiți, dacă vreți să aflați mai multe despre vinurile Sabaté i Coca (și nu numai).