O preparație aparent surprinzătoare, acești cartofi umpluți cu pește, dar sunt ferm convins că ea nu va fi doar pe placul cititorilor ihtiofagi. Veți găsi în farfurie o combinație tare interesantă de arome și gusturi, zdravene toate, dar bine ținute în frâu de cartofi și smântână. Ce să zic, dacă o încercați o dată, cred că o veți trece în categoria rețetelor „de repetat”.
1 kg de cartofi, 300 g fileuri de macrou afumat, 2 linguri de capere, 1/2 linguriță de muștar, 200 ml smântână, 50 ml ulei de măsline, 2 linguri de semințe de floarea soarelui, curățate și neprăjite (facultativ), mărar, piper.
Curați cartofii, spălați-i și puneți-i la fiert în apă rece, la foc mijlociu. După 8 minute, socotite din momentul în care apa începe să fiarbă, scoateți-i și treceți-i imediat sub un jet de apă rece, ca să opriți fierberea. Tăiați o „pălărie” (cam 1/3 de vârf, 2/3 de bază), plus o felie subțire la bază, ca să stea bine în tavă. Scobiți-i ușor și puneți toate bucățile de cartofi astfel obținute în bolul mixerului.
Adăugați peștele (bine curățat de oase), caperele, smântâna și muștarul. Mixați cu intermitențe până obțineți o pastă omogenă. Piperați după gust și umpleți cartofii cu vârf.
Puneți cartofii umpluți într-o tavă cu pereții mai înalți, în care ați turnat în prealabil cam 50 ml de apă. Băgați-i în cuptorul încins dinainte, la 180ºC, și coaceți-i cam 20 de minute.
Decorați-i cu fire de mărar și cu facultativele semințe de floarea soarelui, rumenite ușor într-o tigaie antiaderentă. Serviți acești cartofi umpluți răcoriți sau chiar reci.
Cât despre vinul pentru acești cartofi umpluți cu pește, aș merge spre un Aligoté sau chiar un Riesling, ambele seci, firește. Eventual și baricate, că s-ar potrivi mai bine cu afumătura.