• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea

Jun 25, 2009 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete lacto-vegetariene, Rețete tradiționale românești 2


Cartofi noi cu marar si telemea

Știu, n-ar fi fost rău să vă dau mai devreme rețeta asta, dar nici acum nu-i timpul pierdut, cartofii noi încă se lăfăie pe tarabe, așa că nu e prea târziu, zic eu, să vă sugerez minunăția asta de sfârșit de primăvară și început de vară. Ca dacă acum nu mâncăm cartofi noi, păi atunci când?

Așa că, pentru două persoane flămânde, sau patru doar pofticioase, înarmați-vă cu

1 kg de cartofi noi,
1 legătură de mărar,
cam 100 g telemea (dar depinde și cat e de sărată),
cimbru (facultativ),
ulei,
sare și piper.

Începeți prin a curăța cartofii, prin metoda pe care o preferați: radeți cu cuțitul, frecați cu sare, dați coaja jos, în fine, principalul e ca dumneavoastră să fiți mulțumită de rezultat. Pe cei mai mici lăsați-i întregi, pe ceilalți tăiați-i în doua sau în patru, ideea fiind, firește, să îi uniformizați ca dimensiune.

Frecați-i bine cu sare, piper și facultativul cimbru, tăvăliți-i prin ulei, să fie bine unși peste tot, puneți-i într-o tavă și băgați totul în cuptorul încălzit, la foc mijlociu, unde trebuie să stea cam o oră. În cazul în care cuptorul dumneavoastră nu coace uniform sus și jos, s-ar putea să nu fie o idee rea să îi întoarceți la jumătatea intervalului.

Cât timp se coc, nu stați: spălați, uscați, curățați și tocați mărunt mărarul, radeți brânza, după care amestecați-le bine pe amândouă, adăugând și piper după gust.

Când s-au rumenit cartofii, scoateți-i cu o lingura găurită într-un castron, presărând peste straturi amestecul de brânza și mărar. Acoperiți cu o farfurie și lăsați mâncarea să se mai gândească vreo 5-10 minute, cât să se topească puțin brânza, iar mărarul și piperul să parfumeze minunat totul.

Dacă serviți mâncarea ca atare, orice vin alb, ușor și sec o să se potrivească de minune. Dacă însă vreți să mâncați cartofi noi pe post de garnitură, atunci potriviți vinul după felul de bază.

Și să nu uit: puteți face mâncarea și pe aragaz, într-o tigaie mare, cu pereții înalți și cu capac (sau într-o cratiță, firește), caz în care firește că nu va mai fi nevoie sa-i tăvăliți dinainte prin ulei, iar condimentele o să le puneți la sfârșit. Foc moale și vasul acoperit tot timpul, asta e secretul, nu-i nevoie să turnați apă sau altceva. Nu trebuie decât să amestecați din când în când, ca să se rumenească uniform, iar amestecul de brânza îl veți presăra direct în oala, pe care, firește, o veți acoperi la loc cu capacul, cât să stea alea 5-10 minute de care vorbeam mai sus.

Care ar fi diferențele dintre cele doua variante? Păi la cea în tigaie cartofii o să iasă mai moi, iar dumneavoastră veți transpira mai mult, dar veți termina mâncarea cam în 30-40 de minute.

Și musai trebuie să vă atrag atenția c-ar fi păcat ca acești cartofi noi să vină la masă fără să fie însoțiți de-o salata de varza nouă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi noi la cuptor cu cimbru și rozmarin Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii Cartofi la cuptor, un pic mai migăloși, dar mult mai gustoși

  • cartofi la cuptor, cartofi noi, cuptor, marar, tava, telemea, tigaie

2 thoughts on “Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea”

  1. Lucis 11/05/2013 at 19:10

    Sa traiti si la mai mare! Ca bine le mai ziceti! Am plecat sa execut deliciosii cartofi noi!

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/05/2013 at 10:33

      Și eu 🙂 Mulțumesc!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved