• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi noi gratinați la cuptor

Apr 04, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene 3


Cartofi noi gratinati

Garnitură tradițională a mielului de Paști, cartofii noi se fac pe plaiurile românești aproape exclusiv soté sau la cuptor, poposind pe mesele noastre de obicei ca garnitură. E drept, și rețeta de mai la vale, una foarte simplă, rapidă și tare gustoasă, poate juca rolul de acompaniament pentru vreo friptură, însă e suficient de rafinată pentru a putea bucura comesenii și în calitate de solistă. Iar dacă nu credeți, vă poftesc în bucătărie, să vedem mai exact ce vor păți acești cartofi noi.

Pregătiți, așadar,

1 kg de cartofi noi,
50 g unt,
3 căței de usturoi (sau după buna plăcere a fiecăruia), curățați și tocați,
verdeață după plac (cimbru, pătrunjel etc.),
1 linguriță de boia dulce (numai dacă vreți),
cam 70 g cașcaval ras.

Spălați bine cartofii, opăriți-i câteva minute în apă sărată și scurgeți-i bine. Încingeți untul într-o tigaie încăpătoare (focul să nu fie mare!), adăugați cartofii (lăsați-i întregi dacă-s mici), usturoiul și pătrunjelul. Sărați, piperați și sotați totul până când prinde amestecul ceva culoare, amestecând non-stop.

Puneți totul într-o formă care merge la cuptor, presărați uniforma facultativa boia și cașcavalul. Băgați vasul în cuptor (încins dinainte, la 180ºC), unde trebuie să stea cam jumătate de oră.

Serviți cartofii calzi, fie, după cum spuneam, ca garnitură la vreo carne, fie simpli, eventual cu o salată verde.

Cât despre vinul pentru acești cartofi noi, dacă-s neînsoțiti, cu siguranță alb, sec și rece. Poate Fetească Regală, poate Riesling Italian…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi si dovlecei la cuptorCartofi și dovlecei gratinați Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano Cartofi la cuptor cu brânzăCartofi la cuptor cu brânză

  • cartofi, cartofi noi, cuptor, gratinare, unt, usturoi

3 thoughts on “Cartofi noi gratinați la cuptor”

  1. pansy 04/04/2011 at 12:46

    simplu si extrem de bun !

    Reply ↓
  2. Mihaela 04/04/2011 at 16:52

    Da, o reteta usor de facut si foarte gustoasa.Cred ca anul acesta o sa schimb meniul traditional de Paste.

    Reply ↓
  3. aphextwinz 05/04/2011 at 14:16

    De unde dom’le cartofi noi? Am vazut din aia mici-mici la piata la Floreasca, 12 ron kilu’. Au damblagit la cap.

    ps: pun la colectia dvs cum ii facem noi: fripti in ceaun si pe urma pusi cu usturoi pisat si amestecati bine, plus marar din belsug. Nu ca e de lepadat reteta de mai sus, eu is cu adaugirile 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved