Ați început cumva să mă bănuiți că nu mă mai satur de cartofi la cuptor? Ei bine, s-ar putea să aveți dreptate. Îmi plac în aproape orice versiune, fie că-s cu usturoi și sos de roșii, fie cu ciuperci, fie simpli, dar „prefierți”. Numai că astăzi vă propun să părăsim meleagurile mioritice și să mergem într-o vizită la prietenii greci, ca să vedem cum fac ei Patates Fournou Ladorigani. Că-s tare lesne de făcut și absolut excelenți.
Pentru 4-6 amatori de cartofi la cuptor aveți nevoie de
1,5 kg de cartofi (de preferință din cei roz),
cam 150 ml ulei de măsline,
zeama de la 1 lămâie, oregano (uscat), sare și piper.
Curățați cartofii, spălații și tăiați-i jumătăți, sferturi sau bucăți (depinde cât sunt de mari). Oricum, ideea e ca să fie cât mai uniformi ca dimensiune.
Puneți-i într-o tavă care merge la cuptor, cu pereții înalți. Frecați-i bine cu sare, piper și oregano. Turnați peste ei uleiul, zeama de lămâie și cam 3 căni de apă (ideea e să fie aproape acoperiți).
Băgați vasul în cuptor (care trebuie încins dinainte, la 200ºC). Coaceți cartofii cam trei sferturi de oră – o oră (depinde de gradul de rumenire pe care-l vreți), având grijă să-i întoarceți măcar o dată, să se bronzeze cât mai uniform.
Acești cartofi la cuptor sunt parcă mai buni calzi și pot fi serviți și simpli, ca atare (mai ales în post), dar pot fi folosiți, desigur, și ca garnitură.
Cât despre variante, desigur că în loc de oregano puteți folosi cimbru, sau rozmarin, sau… Sau poate o să vă surâdă ideea unor feliuțe de usturoi presărate printre cartofi. Și, evident, lista posibilelor versiuni nu se oprește aici.
Vinul pentru greceștii cartofi la cuptor? Dacă-s simpli, sunt primitori și nu prea fac mofturi, dacă-s prezenți pe masă în calitate de garnitură, atunci turnați în pahare un vin care să convină felului de mâncare principal.
Păi firește că preiau acreala, ăsta e și chichirezul rețetei. Dar e chestie de gust, desigur… De pildă mie, la 150 g de ulei, zeama de la jumătate de lămâie mică mi se pare absolut insuficientă 🙂
Nu prea ma prind !!
Cum naiba se bronzeaza daca sunt acoperiti de apa ?????
In rest,toate bune.
Mai întâi, n-am zis acoperiți, ci aproape acoperiți. Dar, oricum, apa scade 🙂
Felicitari pentru calmul cu care raspundeti unui copil care intreaba agresiv “cum se numeste pomul care face ciori”!
Copacul, era copacul care face ciori 🙂
este prea mult zeama de la o lamaie … cartofii preiau acreala … cel mult jumatate de lamaie mica
Păi firește că preiau acreala, ăsta e și chichirezul rețetei. Dar e chestie de gust, desigur… De pildă mie, la 150 g de ulei, zeama de la jumătate de lămâie mică mi se pare absolut insuficientă 🙂