• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi

Oct 08, 2010 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post 21


Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi

Niște cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi foarte simpatici, chit că-s de post, și-s așa de buni încât, de obicei, îi pregătesc chiar și dacă-i zi de dulce, mai ales dacă am chef de o salată ori de niscaiva murături. Și nu, n-ați ghicit, nu-i folosesc ca garnitură pe lângă ceva carne (deși ar merge la fix și pe postul asta), ci simpli, fiindcă-s atât de gustoși încât nu mi se pare ca ar avea nevoie de altceva. Nu credeți? Păi atunci haidem în bucătărie, să trecem la treabă.

1 kil și mai bine de cartofi,
500 g ciuperci,
usturoi după bunul plac (cam 1/2 căpățână să luam ca baza pentru eventualul plus-minus),
50 ml vin alb sec,
ulei,
sare,
piper,
cimbru.

Curățați cartofii, spălați-i bine și tăiați-i bucăți potrivite. Puneți-i într-un castron, adăugați piper, sare și cimbru (bașca alte condimente ori verdețuri, dacă doriți), turnați ulei și amestecați bine, astfel încât să fie unși uniform și condimentați așijderea. Așezați-i apoi într-o tavă, eliminând eventualul ulei în exces.

Spălați și ciupercile, tăiați-le dacă vi se par prea mari, și din acest moment aveți la dispoziție două variante.

Varianta simplă

În prima dintre ele, cea dietetică, să-i spunem, ungeți șampinioanele cu ulei (în același castron aș zice, ca să nu vă spetiți apoi cu spălatul). Sărați-le, piperați-le și adăugați-le în vasul pe care îl veți introduce în cuptor (încălzit în prealabil, la foc mijlociu, adică 200°C).

Cât despre timpul de coacere, depinde de cât de mari sunt bucățile, dar în principiu 45 de minute ar trebui să fie suficiente (sau poate chiar o oră, dacă îi vreți rumeniți mai zdravăn). Nu strică absolut deloc ca, după vreo 10 minute, să zgâlțâiți nițel tava, să nu se lipească, și, mai ales dacă ați tăiat cartofii bucăți mai zdravene, e bine să-i întoarceți la jumătatea timpului.

Cât timp se coc, curățați usturoiul, transformați-l în pastă, amestecați-l cu vinul și turnați sosul ăsta în tava, cât mai uniform, cam cu un sfert de oră înainte de a fi gata.

Varianta (mai) complicată

Bun, pentru a doua variantă (mai migăloasă, mai nesănătoasă, dar și mai gustoasă), băgați cartofii seduși și abandonați în cuptor, căliți ciupercile separat (pe cât posibil, să aveți în tigaie un singur strat), când sunt aproape gata turnați sosul de usturoi (făcut însă cu 100 ml vin) peste ele, fierbeți 5 minute amestecând și turnați sosul asta în tava doar cu puțin timp înainte de a stinge cuptorul (trebuie doar să se cunoască între ele și nimic mai mult).

A, și dacă o să vreți să turnați în tigaie și niște suc de roșii, bine, dacă nu, nu.

Vinul? Alb, sec, rece și mult, firește. Că doar n-ați vrea să fac cine știe ce asocieri savante pentru, până la urma, niște bieți cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii Cartofi noi cu ciuperci și usturoi Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano

  • cartofi, cartofi la cuptor, ciuperci, cuptor, post, tava, usturoi

21 thoughts on “Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi”

  1. pansy 08/10/2010 at 22:31

    niste bieti cartfi amarati,da’ par a fi savurosi.am sa incerc si reteta asta.

    Reply ↓
  2. anca 09/10/2010 at 05:51

    arata bestial si ce buna combinatie trebiue sa incerc si eu 🙂

    Reply ↓
  3. AaltcinevaA 09/10/2010 at 18:31

    Sunt o mare amatoare de cartofi, in toate variantele.
    Iubesc aceasta leguma si tocmai de aceea… aceasta reteta va fi incercata cu siguranta.
    Multumiri anticipate, deoarece cu certitudine e tare gustoasa si satioasa!

    Reply ↓
  4. Costachel 09/10/2010 at 18:41

    Multumesc frumos. Daca ies buni, beti un pahar si pentru mine 🙂

    Reply ↓
  5. AaltcinevaA 10/10/2010 at 12:06

    Evident!

    Reply ↓
  6. cofi 12/10/2010 at 00:17

    Cu rusine trebuie sa recunosc ca practicam mai mult reteta de post, dar nu din cauza de post, de aia nu ma zgarceam la vin. Si daca tot e vorba de vin alb sec care sa mearga, eu zic ca as turna in tigaie doar cat sa se incalzeasca niste iaurt batut cu marar. dar asta sunt doar eu…

    Reply ↓
  7. Frankfurt 03/03/2011 at 18:54

    gustoasa reteta,am sa probez si altele,si…de aicea din indepartate zari,mult succes iti doresc si astept retete noi

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/03/2011 at 18:57

      Multumesc frumos, vin si alea noi cat de curand (dar din pacate au prioritate acuma problemele tehnice :-()

      Reply ↓
  8. Andrei 12/12/2011 at 16:19

    A iesit foarte bine, totusi am o mica intrebare : Ciupercile pe care le-am folosit erau dintr-un borcan prefierte cumva.
    Daca foloseam ciuperci naturale, aveam mai multa zeama in cuptor?

    Reply ↓
  9. costachel Post author12/12/2011 at 16:26

    Da, dar nu foarte multă fiindcă, fiind vorba de cuptor, se cam evaporă pe măsură ce-i lăsată de ciuperci.

    Reply ↓
  10. Felix 11/08/2012 at 14:00

    am folosit acei cartofiori mici pe care multi ii arunca atunci cand ii scot din pamant, i-am fiert, nu la maxim, i-am trecut prin apa foarte rece – se cojesc mai bine, si am continuat reteta ta, cu cartofii prefierti, prima varianta. Sunt superbi! Multumesc! Rezultatul e bestial ca garnitura pentru parjoale moldovenesti.

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/08/2012 at 16:02

      Păi ăia-s cartofii cei mai buni, problema e să ai răbdare la curățat! 🙂

      Reply ↓
  11. Andreea B 02/04/2013 at 18:05

    Super reteta, am facut-o de cateva ori :).

    Reply ↓
  12. nev 04/05/2013 at 18:51

    f. bun. am facut varianta 1 — dietetica. multumesc pentru reteta.

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/05/2013 at 19:48

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  13. samipnionu´nespalat ;) 08/05/2014 at 09:16

    dom´costache, saru´mana lu matale, da´sampinioanele nu se spala. se curata cu o perie. si ca sa nu zici ca´s artagos si ´mi place a ma certa, tre´sa recunosc ca citesc cu mare placere testele de aici. felicitari si la mai multe!

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/05/2014 at 10:04

      Unii zic că se spală repede, alții zic că se șterg cu un prosop umed, ceilalți că se freacă cu peria, iar ultimii că se curăță de pieliță. Prea multe păreri ca să le pot eu împăca vreodată 🙂

      Reply ↓
  14. samipnionu´nespalat ;) 08/05/2014 at 09:18

    se incurca s-ul cu x-ul- tastataura este de vina 🙂

    Reply ↓
  15. samipnionu´nespalat ;) 08/05/2014 at 11:50

    am invatat de la bucatarii cu care am lucrat in europa ca ciuperca indiferent de felul ei, nu se spala. si asta pentru simplul motiv ca pierde din arome, nu mai vorbim de faptul ca o parte din ele “absorb” apa (c’est accepté par tous les connaisseurs 😉 ). este adevarat ca unuele se curata de pielita, unele se folosesc in intregime, altele fara “piciorus” :))
    imi mentin oricum afirmatia de mai sus si reinoiesc felicitarile pentru munca depusa. am descoperit de curand costachel si sunt fericit cu el 🙂

    Reply ↓
  16. Cornelia Angelescu 22/08/2014 at 23:02

    Excelenta reteta.
    Caut “Costachel” mereu si ma bucur de mancaruri cu arome deosebite si gusturi….pe placul meu !
    Multumesc !

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/08/2014 at 09:59

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved