• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi la cuptor cu brânză

May 30, 2013 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene 9


Cartofi la cuptor cu brânză

Chiar dacă, la o primă vedere, acești cartofi la cuptor cu brânză nu par a fi decât o simplă variantă de cartofi la cuptor, să știți că lucrurile nu stau chiar așa. Iar principalul vinovat e untul, care le dă un gust diferit (mult mai bun, dacă mă-ntrebați pe mine). Altminteri, după cum vom vorbi și mai la vale, rețeta ce urmează e mai mult un punct de plecare, fiindcă variantele sunt practic nenumărate. Însă, în orice împrejurare, tot o mâncare simplă și foc de gustoasă ne va poposi în farfurie.

Care-s ingredientele de bază?

1,5 kg de cartofi (noi, în sezon, „vechi” în rest),
100 g unt,
200 g de brânză (sau și mai mult),
verdețuri după plac (cimbru, mărar etc.)
sare și piper.

Mai întâi, încingeți cuptorul, la 175ºC (nu mai mult, că riscați să ardeți untul și nu-i bine).

Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi, mai mici sau mai mari, după preferințe. Puteți, eventual, să-i și opăriți înainte 5 minute, precum în rețeta de cartofi brutărești. Ștergeți-i sau lăsați-i să se zvânte și puneți-i într-un castron.

Turnați peste ei unt topit, presărați sare, piper și verdețurile mărunțite (să nu uit: dacă folosiți din cele proaspete, presărați-le spre final, odată cu brânza). Amestecați-i bine, să fie unși cât mai uniform, răsturnați-i într-o tavă, mai amestecați o dată și băgați la cuptor.

Coaceți-i cam 1 oră și-un sfert, poate și mai mult, dar și mai puțin, în funcție de gradul de rumenire pe care-l doriți. Întoarceți-i, din când în când, se se rumenească cât mai uniform.

Cu 5 minute înainte de a fi gata, scoateți tava, presărați brânza (rasă ori mărunțită, după felul ei) și băgați la loc.

Serviți-i fierbinți (câteva linguri de smântână rece deasupra sunt cât se poate de indicate în acest caz), sau lăsați-i să se răcorească un pic. Oricum, calzi să fie, fiindcă reci, din cauza untului, nu prea se poate.

Variantele țin, în cazul acestor cartofi la cuptor cu brânză, și de preparațiile preliminare, și de condimente&verdețuri, dar firește că, în primul și-n primul rând, contează brânza. C-o fi telemea de vacă ori de oaie, c-o fi din burduf, c-o fi vreo fandosită cu mucegai ori vreun cașcaval, ce mai, gustul mâncării se schimbă odată cu brânza. Și n-ar rost să vă mai zic că puteți face combinații nelimitate (ca să nu zic de-a dreptul că merg orice resturi rămase prin frigider).

Și să nu uit: sigur că puteți înlocui, la o adică, untul cu ulei, caz în care veți putea mări și temperatura cuptorului, scurtând astfel, implicit, timpul necesar preparării. Dar să știți că gustul nu va fi chiar același.

Vinul? Alb și sec, mai mult n-are rost să filosofăm. Că doar e vorba de brânză și cartofi, greu de găsit alte ingrediente mai primitoare…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Rulouri de costiță cu cartofi și brânză Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea Crochete pané de cartofi umplute cu brânză

  • branza, cartofi, cartofi la cuptor, cartofi noi, unt

9 thoughts on “Cartofi la cuptor cu brânză”

  1. Monica 01/06/2013 at 11:50

    Si eu am facut reteta asta de multe ori. Puneam insa deasupra galbenus crud de ou cu marar si branza rasa sau cascaval. Pentru o crusta mai crocanta.

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/06/2013 at 12:58

      Bună idee!

      Reply ↓
  2. Virgiliu 22/07/2013 at 20:05

    Timpul se poate reduce cam la jumatate, daca inainte de a pune cartofii in cuptor ii gatesc cca. 15 minute in cuptorul cu microunde, intr-un vas inchis etans cu folie alimentara. Cartofii vor fi gatiti, iar in cuptorul incins doar vor capata culoare. Shi gust bun.

    Reply ↓
  3. sincer 27/08/2013 at 18:25

    blogul care altadata era atat de atragator devine din ce in ce mai obositor cu fel de fel de reclame inadecvate unui blog culinar… pacat…

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/08/2013 at 20:28

      Să deduc că ați fi dispus să plătiți ca să-l citiți? 🙂

      Reply ↓
  4. sincer 27/08/2013 at 23:08

    sunt dispus sa platesc pentru orice ma intereseaza si prezinta calitate

    insa cand doresc putina inspiratie culinara si mi se desfasoara inaintea ochilor o invitatie la chimioterapie, iar asta de fiecare data cand “dau pagina”, nu pot sa nu spun ca nu sunt agasat

    dar, ma rog, e blogul dvs. si va desfasurati cum vreti pe el
    eu n-as accepta aceste reclame care-mi bombardeaza cititorii si interesatii din toate partile, sau, daca e imperios necesar d. p. d. v. financiar, le-as aduna ceva mai decent intr-un coltisor destinat anume (adica undeva in partea de jos a paginii, sa nu am descrieri ce tin de prepararea bucatelor si “iz” de pantofi din dreapta, sau fotografii culinare apetisante si “etargeturi” non-imbietoare, ce distrag atentia, enerveaza si mai sunt si persistente)

    nu e critica, e o… constatare impletita cu o sugestie
    daca nu e binevenita, pardon!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/08/2013 at 08:32

      Am reținut. Și constatarea, și sugestia, și mai ales faptul că „nu e o critică” 🙂

      Reply ↓
  5. sincer 29/08/2013 at 20:34

    altfel, ca sa fiu corect, trebuie sa mai adaug ca restul e minunat!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/08/2013 at 08:09

      Mulțumesc frumos 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved