Ce-mi place mie la acești cartofi franțuzești (pe lângă faptul că-s foarte gustoși, firește!) e că se pot face absolut oricând, în orice anotimp. Că doar cartofi, ouă, smântână și brânză găsim întotdeauna, nu? Așa că, dacă tot v-am spus care-s componentele, să vedem și cantitățile. Adică
6-7 cartofi (depinde cât sunt de mari), 5 ouă, 400 ml smântână, 200 g telemea (mai mult sau mai puțin, în funcție de cât e de sărată), 50 g cașcaval, pesmet, unt, sare și piper.
Începeți prin a fierbe, în apă cu sare și în două vase diferite, firește, cartofii în coaja și 4 ouă tari. Cât timp se răcesc, dați toată brânza prin răzătoare, bateți smântâna cu oul rămas, adăugând aici piperul, ungeți un vas de Jena cu unt și tapetați-l cu pesmet.
Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri (cât se poate, nu exagerați!). Procedați la fel cu ouăle. Puneți în vas mai întâi un rând de felii de cartofi, continuați cu un strat de ouă, presărați jumătate din telemea și turnați două linguri din amestecul de smântâna și ou. Continuați la fel, până se termina ingredientele (cred că v-ați prins că trebuie să vă iasă trei straturi de cartofi și două de ouă, nu?)
Turnați deasupra restul de smântână, presărați cașcavalul ras amestecat cu pesmet, puneți și niște bucățele de unt ca să se rumenească frumos și cu asta basta, la cuptor cu ai noștri cartofi franțuzești. La foc potrivit (200ºC), în jumătate de oră ar trebui să fie deja frumos rumeniți deasupra.
Cât despre vin, chiar dacă mă repet, părerea mea e că la sosurile de smântână (deci și la cartofi franțuzești) cel mai bine merge o Fetească Albă nordică, rece și seacă. Acu’ rămâne să mai și găsesc una bună prin magazine, ca să fie recomandarea nițel mai precisă.
Incercati o feteasca alba de vincon, eu stiu un beciul domnesc! Tin sa precizez ca nu ma pricep la vinuri dar consider ca aceasta firma are vinuri de calitate!
tocmai am facut reteta si mda….nici nam avut rabdare sa-i fac o poza(eu is in teste cu mancarurile, adica un debutant) si e foarte delicioasa, un fel de musaca mai de post dar foarte buna, as incerca si varianta cu putin piept de pui si intradevar merge vinul ca pe roate si la vale…foarte delicioasa va recomand si voua celorlalti 😀
Subscriu, maitre! Drept pentru care, iubiti cititori, retineti: tinand cont ca nu veti gasi o Feteasca Alba corespunzatoare (sau inca n-am dat de ea, chit ca o caut cu inversunare), sus-numita Regala (gratioasa, eleganta si rafinata) se va potrivi perfect cu cartofii astia. Si nu numai.
Incercati o feteasca alba de vincon, eu stiu un beciul domnesc! Tin sa precizez ca nu ma pricep la vinuri dar consider ca aceasta firma are vinuri de calitate!
tocmai am facut reteta si mda….nici nam avut rabdare sa-i fac o poza(eu is in teste cu mancarurile, adica un debutant) si e foarte delicioasa, un fel de musaca mai de post dar foarte buna, as incerca si varianta cu putin piept de pui si intradevar merge vinul ca pe roate si la vale…foarte delicioasa va recomand si voua celorlalti 😀
Eu as pune o feteasca regala de la Gramma…
Subscriu, maitre! Drept pentru care, iubiti cititori, retineti: tinand cont ca nu veti gasi o Feteasca Alba corespunzatoare (sau inca n-am dat de ea, chit ca o caut cu inversunare), sus-numita Regala (gratioasa, eleganta si rafinata) se va potrivi perfect cu cartofii astia. Si nu numai.
Hough!
Asta am făcut azi. Au ieşit excelenţi!