• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Carnea artificială e din ce în ce mai aproape de farfuriile noastre

Sep 05, 2011 costachel Știri 0


O nouă revoluție este pe cale să se producă în alimentația umană, la fel de importantă ca trecerea de la vânătoare la păstorit, relatează publicația New Scientist. „Carnea in vitro”, bună pentru consumul uman, va fi gata pentru a fi consumată în aproximativ șase luni, a declarat Mark Post de la Universitatea din Maastricht la un workshop-ul Invitro Meat: Possibilities And Realities For An Alternative Future Meat Source, desfășurat la Stockholm în perioada 31 august – 2 septembrie.

Recent, savantul olandez a inventat o metodă de cultivare a țesutului muscular în condiții de laborator: se iau celule porcine și se „alimentează” cu ser din embrion de cal. Post a reușit astfel să „crească” fâșii de țesut care amintesc de mușchi, cu lungimea de 2,5 cm și lățimea de 0,7 cm. Beneficiind de finanțare din partea unui filantrop ce a dorit să rămână anonim, Post se pregătește să treacă la „cultivarea” cărnii de vită. „Sper că vom avea un hamburger în câțiva ani”, a mai declarat el.

Numai că nimeni nu știe dacă va fi gustos sau nu, pentru că există nicio informație despre gustul produsului obținut, deoarece legislația actuală interzice deocamdată oricui (inclusiv cercetătorilor) consumul acestui tip de carne.

S-au făcut însă deja calcule privitoare la impactul economic. Hanna Tuomisto, de la Universitatea Oxford, estimează că resursele necesare producerii unei tone de carne sintetică vor fi cu mult mai reduse comparativ cu cele trebuincioase producerii unei tone de pui, miel, porc sau vită. „Pentru a da un singur exemplu, carnea de cultură va necesita cu 99% mai puțin teren față de o crescătorie de vite”, a declarat ea.

Hamburger de panda?

Profesorul Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de părere că în viitorul apropiat oamenii vor putea foarte ușor să facă rost de carne de animale rare: sintetică, desigur. În mod tradițional, oamenii nu consumă carnea animalelor cele mai gustoase, ci a celor care au putut fi fi mai ușor domesticite. Totuși, profesorul suedez a ridicat și câteva probleme etice legate de producerea acestui tip de carne.

Rămâne întrebarea: când?

O problemă reală rămâne aceea dacă oamenii vor dori să consume carne sintetică. Oricum, utilizarea în alimentație a cărnii „crescute” pe bază de ser din embrion de cal este, după cum spuneam, strict interzisă: există un ușor risc că aceasta să conțină prioni sau alte substanțe toxice. În această situație, o sursă de hrană sigură pentru carnea de laborator – pe bază de alge – încearcă să pună la punct profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam.

Și, cel puțin deocamdată, prețul acestui nou tip de carne este prohibitiv. Ziariștii de la The Telegraph ne informează, citându-l pe Mark Post, că un hamburger ar putea costa undeva în jur de 250.000 de euro.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

De Paști, 25 de lei carnea de miel, 20 de lei brânza Cotlete de porc69% din carnea de porc din SUA este contaminată Cel mai scump ton din lumeCel mai scump ton din lume a costat aproape 2 milioane de dolari Aproape 1000 de chinezi arestați în urma scandalului porcilor hrăniți cu Clenbuterol

  • carne, cercetare, studiu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved