• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cârnații de Pleșcoi și peștele afumat din Țara Bârsei așteaptă recunoașterea europeană

Aug 21, 2012 costachel Știri 8


Carnati de Plescoi

România avea înregistrate la nivel național 4.124 de produse alimentare tradiționale, la finele lunii iunie 2012, cu peste 270 mai multe decât erau înregistrate la sfârșitul anului 2011. Dintre acestea, doar unul este recunoscut și protejat la nivelul Uniunii Europene, iar alte două așteaptă recunoașterea comunitară.

Potrivit datelor centralizate de direcția de specialitate din Ministerul Agriculturii, citate de Agerpres, numărul produse înscrise în registrul de atestare a produselor tradiționale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an.

Dintre produsele înregistrate ca tradiționale până la jumătatea acestui an, 1.474 de produse sunt din lapte și produse lactate, iar 1.441 sunt din carne și produse din carne.

De asemenea, 715 sunt produse de morărit și panificație, 270 – băuturi alcoolice, 172 – conserve legume-fructe, 30 – pește și produse din pește, 20 – miere, 6 – grăsimi vegetale, iar 26 – altele.

Cârnații de Pleșcoi și peștele Novac afumat din Țara Bârsei așteaptă recunoașterea europeană

În ciuda diversității produse alimentare tradiționale înregistrate la Ministerul Agriculturii, un singur produs românesc este, deocamdată, recunoscut și protejat la nivel comunitar, respectiv Magiunul de prune de Topoloveni.

Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii au declarat însă că, la ora actuală, alte două produse românești – Cârnații de Pleșcoi și peștele Novac afumat din Țara Bârsei – au depus documentație la minister pentru obținerea protecției comunitare.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Agerpres, alte nouă produse alimentare românești ar putea dobândi protecție comunitară: brânza telemea de Mărginimea Sibiului, brânza telemea de Sibiu, lapte gros de Mărginimea Sibiului, sloi de oaie de Mărginimea Sibiului, brânza telemea de Covurlui (Galați), brânza de burduf din Bran (Brașov), telemea tradițională de Ibănești (Mureș), brânza de Gulianca (Brăila) și Virșli de Brad (Hunedoara).

Foto: plescoi.ro

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Telemeaua de Covurlui încearcă să obțină protecția europeană Crește spectaculos numărul produselor tradiționale atestate Produse românești Biofach 2013A început BioFach 2013. România este „țara anului” Semnare Conventie Biofach 2013România este oficial Țara Anului la Biofach 2013

  • agricultura, carnati, Indicatie geografica, MADR, Magiun de Topoloveni, peste afumat, Plescoi, producatori, Telemea de Covurlui, traditii

8 thoughts on “Cârnații de Pleșcoi și peștele afumat din Țara Bârsei așteaptă recunoașterea europeană”

  1. BogdanC 21/08/2012 at 18:49

    Sunt curios cine apreciaza novacul afumat? Este un peste mediocru. Tara Birsei a ajuns sa se mandreasca cu peste chinezesc fie el si afumat?

    Reply ↓
  2. aphextwinz 21/08/2012 at 19:00

    Si unde ‘mnezeu se gaseste sloi de oaie? Culmea culmilor e ca e produs care s-ar preta mai bine oltenilor si care se consuma rar, numai iarna si nu peste tot. Ciudata lista. Branza de Braila e singura in regula de acolo, eu pe virsli as merge pe cei de Salas, adica cei din zona stiu mai bine, nu prea ii apreciaza pe cei de brad ca pe cei de Salas, dar na.

    Si in rest, mai nene, toate chestiile romanesti sunt de la Sibiu? Sunt pline pietele de “sibieni” de ma mir ca a mai ramas cineva in orasul ala.

    Burduful de Bran luat de acolo intr-un procent mare e teapa de teapa, cumparata de la Me*** (nu dau nume) si bagata in coaja de brad.

    Telemea de capra de Constanta nu-i? Ca e cu zece capete peste orice telemea de Sibiu.

    Si plescoi cum facea bunicul de la Buzau, babic idem, nu stiu decat intr-un loc in toata localitatea.

    Phii ce subiect sensibil. Nu ma bagati in seama musai, dar daca alerg mult si am nimerit din targ in targ si oras in oras, mi se pare ciudata lista.

    Sanatate!

    Reply ↓
  3. costachel Post author22/08/2012 at 10:22

    Dacă asta cred producătorii că e tradițional… A, că poate ar trebui ca MADR să aibă o comisie care să spună niște chestii despre novacul de Țara Bârsei sau sloiul de Sibiu, asta-i o altă discuție. Deocamdată, frumosul mecanism european e simplu: producătorul depune un dosar, îndeplinește niște condiții, iar cererea se aprobă sau nu. Nu văd nicio condiție legată de istorie și tradiție pe lanțul ăsta…

    Reply ↓
  4. aphextwinz 22/08/2012 at 11:11

    Nu am habar, depinde ce contine dosarul, poate cere si oarece chestii de istoric al provenientei. Se gaseste pe undeva vreun formular din asta? Numai de curiozitate, fireste.

    In tarile europene DOC sau DOP sau ce mai scriu ei pe pachet stiu ca intruneau conditii multicele, spunea un nene prin Italia referitor la mierea de castan de la 5que Terre, de aia mi-am amintit.

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/08/2012 at 12:00

      Ca idee, procedura de înregistrare a denumirilor pentru vin (DOC,IG) arată așa.

      Reply ↓
  5. aphextwinz 22/08/2012 at 17:12

    Maiculita! Multumesc de link.

    Reply ↓
  6. irina gabriela 22/08/2012 at 21:44

    interesante si bune chear dac nu toata lumea le gusta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/08/2012 at 10:01

      E un început 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved