• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cârnați de Focșănei

Nov 11, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de oaie sau berbec, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de cârnați, Rețete de la cititori, Rețete de preparate din carne, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 1


Recunosc, chiar nu știam că din carnea de gâscă, în afară de celebra pastramă, se fac și cârnați. Ba încă de Focșănei (păi ce, Buzăul are doar Pleșcoi?). Drept pentru care am citit cu nesaț rețeta trimisă de domnul Marian Rădulescu, visând la cârduri de gâște și înghițind în sec. Așa că mai bine îi dau cuvântul, nu înainte de a vă avertiza că urmează o rețetă cu supliment, fiindcă la final găsiți și indicații în legătură cu cârnații de Varlaam!

Pentru că în această zonă se cresc foarte multe gâște, pentru acest cârnat se folosește pulpă și pieptul de gâscă fără piele. La 5 kg pulpă de oaie, 3 kg pulpă/aripă și piept de gâscă (fără piele), 1kg carne de vită (dacă e posibil ceafă), 1 kg slănină de porc, 200 g usturoi, 200 g sare, cimbru, coriandru, piper și ardei iute roșu tocat mărunt. Carnea, ca la orice mezel, trebuie să fie cât mai proaspătă.

Carnea se pune în vas, de preferat din lemn sau plastic, se taie în bucăți potrivite pentru tocat, se sărează și se lasă la rece circa două zile. Se toacă prin mașina de tocat cu sită mare și se frământă cu condimentele și puțină apă, pentru a se subția un pic pasta. A doua zi se umple pe mațe de oaie și se porționează la 10-12 cm.

Se pun pe bețe rotunde de lemn și de dau la uscat în afumătoare circa 4-6 ore. Se dă apoi fum cald, adică la 70-80 grade la nivelul cârnaților, din lemn de esență tare (fag, carpen), până iese grăsime pe membrană, după care se dă fum numai de rumeguș de esență tare sau prun circa o oră.

Se servesc cruzi, direct de la fum, sau fripți, cu muștar, hrean, boia dulce sau iute.

Cam aceiași rețetă se folosește și la cârnații de Varlaam, numai că în loc de carnea de gâscă se pune de curcan, fără piele și gușă, în loc de carne de vită se pune carne de porc mai grasă, chiar cantitate dublă, cea de oaie se pune pe jumătate și se elimină slănina de porc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cârnați virșli Default ThumbnailCârnați măcelarești de Burdujeni Garoafa Coman, Mâncăruri de sărbătoriCârnați de Putna Cârnați de porc

  • carnati, gasca, Marian Radulescu, oaie, porc, reteta, vita

One thought on “Cârnați de Focșănei”

  1. Romeo Domnescu 12/11/2011 at 15:03

    Superb!
    Daca imi reprosati nota de usoara trivialitate o sa-mi recunosc vina acum cand comentez reteta de carnati cu carne de gasca drept un adevarat orgasm gastronomic! Cred ca acesti carnati merg acompaniati de Cabernetul Sauvignon de Samburesti pe care stiti, desigur, cum il compara Radu Anton Roman: “nu poate fi decât sperma unui sihastru matusalemic”…!
    In luna noiembrie se mananca gasca, asa ca propun sa veniti in intampinarea acestui obicei cu retete pe masura!

    Reply ↓

Leave a Reply to Romeo Domnescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved