Zic unii (destui!) că ar fi acum în România o mare modă a vinurilor rozé. O fi, nu zic nu. Și, cine știe?, poate ăsta o fi motivul pentru care găsim printre noii Caloieni de la Oprișor două rozé-uri. Iar dacă despre primul (cel făcut din Fetească Neagră) am apucat deja să vorbim (aici), se cheamă că a venit rândul poveștilor despre cel de-al doilea, adicătelea despre cel obținut din Merlot.
În ceea ce privește culoarea, e destul de hotărâtă, cam tot spre „foaie de ceapă roșie” trăgând dumneaei. Olfactiv, vinul e proaspăt, armonios, prezentându-se cu un ansamblu de fructe roșii, având o vișină pe post de (timidă) solistă.
Gustul vine foarte bine în prelungire, același grup coral ne delectează în continuare, bine sprijinit pe o aciditate optimă și pe un „ducă-s-ar pe gât” cât se poate de plăcut. Postgustul e mediu și reconfortant, cu același ansamblu cameral fructat omogen și simpatic.
Drept pentru care, pe post de concluzie, nu pot decât să vă spun că e un vin care ar trebui să facă ravagii pe terasele verii. Mai ales că gradele sale alcoolice s-au oprit la 12,5.
Vreți și mâncare? Nu-s probleme. Excludeți, la o extremitate, peștii și cărnurile albe tratate delicat, iar la cealaltă cărnurile roșii & brânzeturile (prea) hotărâte și găsiți între ele un întreg evantai de salate, șnițele, frigărui ușoare, grătare așijderea și încă multe altele de acest gen pe care proaspătul Caloian Merlot Rozé le va onora așa cum se cuvine.