Cine nu a auzit de celebrul restaurant Maxim’s din Paris? Dupa mai bine de 100 de ani de la infiintare, gloria sa nu conteneste sa creasca. Si fiindca, din pacate, prea putini dintre dumneavoastra vor ajunge vreodata sa manance acolo, m-am gandit sa va ofer o reteta dintre cele care i-au dus faima atat de sus, ca poate o incercati macar o data. Cu farfuria plina, in sufrageria dumneavoastra de acasa, puteti inchide ochii pentru o clipa si sa va imaginati ca la masa vecina sta un Rotschild, vizavi infuleca Jean Reno, iar Carla Bruni taman a intrat pe usa.
Pentru ca 6 persoane sa se bucure de iluzia asta, n-aveti nevoie decat de 12 fileuri de calcan (150-200 g bucata), 250 g unt, 150 g pesmet, 250 ml vermut (dar bun sa fie!), 250 ml supa de peste (capetele si oasele trebuie sa-si gaseasca si ele o intrebuintare, nu?), 1/2 lamaie, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, sare si piper.
Daca ati gasit fileurile gata pregatite, e bine, daca nu curatati trei calcani si scoateti-le de pe ei (pestii plati au 4 fileuri, nu 2, precum cei rotunzi). Curatati si maruntiti ceapa si usturoiul. Topiti 30 g unt intr-un vas mare pentru cuptor si presarati deasupra tocatura obtinuta. Ungeti fileurile cu 20 g unt topit si treceti-le (pe o singura parte) prin pesmet. Puneti-le cu grija peste ceapa si usturoi (cu pesmetul in sus) si turnati in vas vermutul si supa, in asa fel incat pestele sa se balaceasca in voie, dar zeama sa nu-l acopere (are el grija, pesmetul, sa nu se usuce fileurile). Bagati totul la cuptor (pe care n-ati uitat sa-l incalziti dinainte, nu?) si coaceti, la foc potrivit, 15-20 minute (pana e gata pestele, ce mai!). Scoateti fileurile si asezati-le pe un platou incalzit. Turnati sosul din tava intr-o cratita si fierbeti-l la foc viu pana scade de nu mai raman decat 150 ml. Stingeti focul si adaugati restul de unt (200 g adica), bucatica cu bucatica, batand neincetat cu un tel, pentru ca la final sosul sa rezulte omogen si spumos. La sfarsit turnati putina zeama de lamaie, gustati sa vedeti daca nu-i mai lipseste ceva (sare, piper, acru), turnati-l de jur-imprejurul fileurilor si serviti instantaneu.
La Maxim’s, in zilele noastre, minunatia asta se pune pe un pat de spanac si se decoreaza cu 2 langustine. Dar sa stiti ca niste cartofi natur vor fi numai buni, mai ales daca veti turna sos si peste ei si-i veti presara cu patrunjel tocat. Si de veti turna in pahare si un Sauvignon Blanc, veti vedea ca, cel putin din punctul de vedere al meniului, n-aveti de ce sa-i invidiati pe cei din iluzia de care vorbeam la inceput.
Si sa nu uit: fireste ca puteti folosi, in loc de calcan, orice peste cu carnea alba, fie el salau, cod, stiuca, pastrav ori mai stiu eu ce.