• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Butoaie în formă de ou? Unii zic că da, alții zic că ba…

Apr 21, 2012 costachel Știri 4


Cunoscutul producător francez de butoaie Taransaud a realizat zilele trecute un test împreună cu profesioniști ai vinului din Marea Britanie. Evenimentul, intitulat „Oak and wine… the road to complexity” a inclus atât prezentări ale vaselor, cât și degustări ale vinurilor realizate cu ajutorul acestora. Vedetele evenimentului au fost cuvele de fermentare în formă de ou (Ovum) și baricurile din gama T5 (225, respectiv 228 litri), concepute special pentru vinurile de înaltă calitate.

Vasele Ovum (create inițial la comanda unui producător de șampanie) au fost concepute pentru a favoriza o convecție naturală a lichidului. Totuși, în cadrul degustării în orb (același vin realizat în trei variante: în Ovum și în baricuri tradiționale de 225 și, respectiv 400 litri) preferințele celor prezenți s-au îndreptat spre ultima variantă. Directorul tehnic al cramei franceze, Remi Edange, a ținut să precizeze însă că, deși în acest moment votează și el pentru varianta din vasul de 400, vinul făcut în Ovum se află de-abia la jumătatea procesului de vinificare.

În schimb, butoaiele T5 (denumite astfel pentru că stejarul este ținut mai întâi 5 ani în aer liber) și-au dovedit superioritatea în fața baricurilor tradiționale, vinul degustat (un Pomerol Château Beauregard din 2009 și 2010) fiind net superior în varianta maturată în T5, care a întrunit unanimitatea voturilor.

„Vinul făcut în T5 este mai lung, mai elegant, iar lemnul nu îl domină; e minunat!”a declarat oenologul Peter Sisseck de la Dominio de Pingus, prezent la eveniment.

Și, în acest context al raportului dintre lemn și vin, Henri de Pracomtal, președintele lui Taransaud a ținut să precizeze: „vinurile «lemnoase» nu mai sunt la modă. Practici precum «baricuri noi 200%» (adică utilizarea succesivă a două baricuri noi – n.n.) sunt definitiv moarte.”

Dacă un producător de butoaie spune asta, trebuie să-l credem!

S-ar putea să vă intereseze și:

vin import exportImporturile de vin au fost anul trecut de cinci ori mai mari decât exporturile Cum au alții grijă de agricultura lor Berea învinge apa, sucurile sau vinul Pahare de bereForma paharului determină viteza cu care ne bem berea

  • butoi, Franta, vin

4 thoughts on “Butoaie în formă de ou? Unii zic că da, alții zic că ba…”

  1. cotea 21/04/2012 at 21:27

    Fitze!!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/04/2012 at 09:37

      „Ouăle” sau baricurile noi „200%”? 😀

      Reply ↓
      1. cotea 22/04/2012 at 10:26

        Vasele din lemn in forma de ou.

        Reply ↓
        1. costachel Post author22/04/2012 at 11:13

          Glumeam, firește… Declarația lui Remi Edange e pe deplin edificatoare (ca să nu mai zic de votul propriu-zis). Dar ce era să mai zică Edange, au dat pe un Ovum 30.000 de euro 🙂

          Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved