• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Burtă ca la Lyon

Jun 29, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită 11


Habar n-am de ce există în România ferma credință că numai noi mâncăm burtă (ei, hai, poate și turco-musulmanii, că de la ei am luat schimbeaua, adică İşkembe çorbası). Da, e adevărat, pe meleagurile mioritice se consumă o mare cantitate de burtă, dar aproape exclusiv sub formă de ciorbă (mai rar tuslama, practic niciodată umplută sau chifteluțe), ori asta denotă că nu vorbim de o reală apetență, ci doar de un preparat singular (e drept, foarte apreciat) și nimic mai mult.

Prin alte părți se schimbă însă situația. Iar exemplul despre care vom vorbi astăzi ne vine taman din capitala gastronomică a Franței, și încă în interpretarea celui mai mare bucătar al secolului XX. Pentru amatorii exactității, rețeta asta se cheamă Gras-Double à la lyonnaise și face parte din excelentul volum al lui Paul Bocuse, Les meilleures recettes des regions de France. Așa că da, iubiți comeseni, să stai mereu cu nasul pe sus și să zici că românii nu știu să mănânce („auzi, tu, fată, ciorba de burtă, ce vulgar!”) e nițeluș cam pripit, ca să nu zic altfel. Dar, în fine, asta e o altă discuție, care n-are ce căuta aici, așa că mai bine vă invit în bucătărie.

Așadar: 1 kg de burtă (prefiartă), tăiată fideluță, 700 g ceapă (curățată și tocată mărunt), 80 g unt, 5 linguri de ulei, 1 lingură de oțet, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Încălziți 3 linguri de ulei într-o tigaie. Puneți ceapa la prăjit, până începe să se aurească. Încalziți restul de ulei și untul într-o cratiță mare și sotați burta, la foc viu. Sărați și, mai ales, piperați din belșug. Continuați prăjirea, amestecând, până când fâșiile de burtă se auresc și devin ușor crocante.

Adăugați ceapa, omogenizați și continuați prăjirea câteva momente.

Presărați pătrunjelul (spălat, curățat și tocat), amestecați și puneți totul într-un castron încălzit. Turnați oțetul în cratiță, frecați bine cu o lingură de lemn, să se desprindă tot ce s-a prins, și turnați-l fierbinte peste burtă. Serviți imediat.

Vinul? Roșu, cu siguranță. Și, chiar dacă o să râdeți, mie mi-ar place unul de care francezii n-au habar, și anume un Negru de Drăgășani.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCiorba de burtă a lui Pastorel Ciorba de burtaCiorba de burta ca la Gica Chioru Ouă cu sos de ceapă (Oeufs à la tripe) Supă de ceapă

  • Bocuse, burta, ceapa, Franta

11 thoughts on “Burtă ca la Lyon”

  1. sarah 29/06/2011 at 11:43

    buna ziua!foarte interesanta reteta.eu locuiesc in Pakistan momentan.se gaseste burta,cei drept e curatata dar nu si prefiarta.daca o folosesc cat timp trebuie sa o fierb?se fierbe doar cu apa si sare sau si cu ceva condimente?multumesc!
    va doresc o zi minunata!

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/06/2011 at 11:55

      Se fierbe până e „aproape gata”, (să nu fie chiar fleșcăită) în apă cu sare, adăugând, eventual, spre finalul fierberii și niște legume de supă: morcov, ceapă, țelină. O tăiați fideluță (dacă e întreagă) și porniți rețeta de aici încolo.
      O zi minunată să aveți și dumneavoastră 🙂

      Reply ↓
  2. sarah 29/06/2011 at 12:04

    multumesc mult pentru raspuns.am notat.numai bine!

    Reply ↓
  3. Uica Mihai 30/06/2011 at 11:48

    Am lucrat niste ani buni ]n Padurea Bayern de la nemti la un han cu profil de tara. Printre alte feluri de mancare aiuritoare era si aceasta burta pregatita a la Lyonesse. Seful meu fusese ucenic a lui Bocuse si pastra cu sfintenie la el in birou o fotogrofie cu dedicatie si autograf. Burta gatita astfel e o delicatesa si eu mai coc cate o strachina uneori pentru prieteni. Mai merge burta fiarta intai si aromatizata in zeama ei, apoi taiata petice rasucite si insirata pe frigarui. Foc iute de gratar sa ii dai ca sa se rumeneasca apoi s-o arunci intru-un castron unde ai o salta compus din rosii, ardei, usturoi toate coapte pe gratar si mixate, vin alb, ulei si verdeturi aromate. Deliciu.

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/06/2011 at 12:11

      De frigarui de burta chiar n-auzisem, multam de idee 🙂 Si chiar suna a deliciu. Doamne, ce salivez in clipa asta!

      Reply ↓
  4. Uica Mihai 30/06/2011 at 12:49

    Dragă Costăchel, şi mie mi-a venit chiar acum o idee. Dumincă particip la Campionatul de gătit în aer liber etapa de Timişoara, am să fac frigărui de burtă pe disc, cu sosul acela Zarzuela. Luni dau pe plog înregistrarea video a concursului unde particip cu echipa TVR. Te salut şi îmi pare rău că eşti la distanţă aşa mare. Cu respect, Uica

    Reply ↓
  5. costachel Post author01/07/2011 at 09:03

    Asta e, n-am să pot sa gust dar, chiar si de la distanță, pot să țin pumnii ca să iasă perfect și toată lumea să fie cucerită de burta la disc. 🙂

    Reply ↓
  6. aphextwinz 01/07/2011 at 18:31

    Tare, foarte tare. Nu pun link ca nu e frumos, dar sa incercati musai si tocana de burta cu fasole, promit ca o sa va placa, e ceva reteta italiana, am facut-o de mai multe ori, nemaipomenita.

    Fac si asta, clar, dar nusai de incercat tocana cu fasole, pe cuvant de fost pionier.

    Sanatate!

    Reply ↓
  7. costachel Post author02/07/2011 at 10:07

    Cautam, incercam, si dam credit, cu salut voios de pionier cu tot 🙂

    Reply ↓
  8. Mircea 20/09/2017 at 10:40

    Am incercat reteta ca la Lyon. La sfarsit am adaugat si ceva usturoi, putin prajit, asa de aroma. Nebunieeee!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved