• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Budincuțe dulci de must

Sep 22, 2015 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 1


Budincuțe dulci de must

Apoi dacă tot a început cam peste tot culesul viilor, m-am gândit că n-ar fi rău deloc să vă recomand un dulce tare simpatic, deloc greu de făcut, foc de gustos și chiar teribil de versatil. Fiindcă, sigur sunteți de acord cu mine, gustul acestor budincuțe de must va fi de fiecare dată altul, în funcție de soiul strugurilor care au donat materia primă. Și da, aveți dreptate, poate că termenul de budincuțe nu-i neapărat cel mai inspirat, dar nici chiar cremă nu vom avea în față, și nici nu-i vorba de un jeleu în adevăratul înțeles al cuvântului.

În fine, trecând însă peste aceste probleme legate de terminologie, să notăm că pentru a mulțumi 4 pofticioși avem nevoie de

500 ml must,
3 linguri de făină,
150 g zahăr (cu aproximație; depinde și de gustul personal, și de cât de dulci au fost strugurii),
15 g gelatină în foi,

plus, pentru decor, de

1 ciorchine de struguri,
1 albuș,
100 g zahăr.

Încălziți mustul într-o crăticioară. În altă cratiță amestecați făina cu zahărul. Turnați treptat mustul cald, bătând cu telul, să nu se facă niciun cocoloș. Puneți cratița pe foc mic și amestecați în continuare până când compoziția dă în fiert. Adăugați atunci gelatina, muiată în prealabil în apă rece și bine scursă. Continuați fierberea 2-3 minute și stingeți focul.

Spălați 4 forme mici de budincă, clătiți-le bine și scurgeți-le bine (fără să le ștergeți, nu trebuie să fie uscate). Turnați compoziția răcită, lăsând un spațiu până la buză de aproximativ 1/2 cm. Puneți budincuțele în frigider, lăsați-le acolo câteva ore.

Pentru decor, spălați și uscați bine ciorchinele. Împărțiți-l în mai mulți ciorchinași. Treceți-i printr-o crăticioară în care ați pus albușul, bătut un pic. Scurgeți excesul și presărați bine boabele cu zahăr. Puneți strugurii tot în frigider, pe o bucată de pergament.

În momentul servirii, înmuiați scurt formele în apă fierbinte (aveți grijă, să nu ajungă apa peste budincuțe!) și răsturnați-le în farfurii. Decorați cu strugurii tăvăliți prin zahăr și serviți imediat.

Variante? Păi în primul rând îmi vine în minte muhalebiul dobrogean (se face cam la fel, dar cu mai multă făină și fără gelatină), care are în compoziție și miez de nucă. Că doar se știe ce casă bună fac nucile și strugurii.

Ce bem? Ei, sigur c-am putea destupa o sticlă cu vreun vin dulce și aromat, dar eu unul am poftă, la aceste budincuțe de must, să-mi torn în pahar tot must. De acord?

S-ar putea să vă intereseze și:

Budincuțe de brocoli Budincuțe de praz cu surimi Crochete dulci-acrișoare de vițel cu mere Mămăliga dulce, sau deserturi pe bază de mălai

  • budinca, desert, dulce, must, struguri

1 thoughts on “Budincuțe dulci de must”

  1. Elisabeta 23/09/2015 at 17:37

    Am mancat candva asa ceva la o buna si veche prietena de-a mea care tot cauta mereu noi retete. Ii place mult sa gateasca, deseori ii place sa improvizeze. Nu cred ca asta a fost o improvizatie, poate ca reteta a luat-o chiar de aici. M-a facut destul de curioasa, cred ca o s-o intreb, cine stie.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved