Un antreu cald, deosebit de spectaculos și surprinzător de gustos, cam asta urmează în rândurile de mai la vale. E o soluție și pentru prânzul familial de sfârșit de săptămână, dar și pentru mesele festive. Va fi o surpriză plăcută pentru invitații dumneavoastră
Pentru 6 porții:
1 kg de morcovi mari, 3 cepe, 6 ouă, 4 linguri de smântână, 50 g brânză rasă (parmezan, șvaițer, cașcaval, ce vă place sau ce găsiți), 4 linguri de ulei de măsline, 20 g unt, frunze de coriandrusau de pătrunjel,
semințe de chimen, sare și piper.
Curățați bine morcovii și, cu ajutorul unui cuțit de curățat cartofi, transformați-i în panglici lungi. Puneți-le deoparte pe cele mai largi și mai regulate și tocați mărunt restul. Fierbeți panglicile în aburi, timp de 10 minute, după care lăsați-le să se scurgă.
Curățați și tocați mărunt cepele (să nu uit: dacă aveți, înlocuiți o ceapa cu 2 hașme). Încălziți uleiul într-o cratiță, adăugați morcovii tocați și ceapa, căliți totul la foc moale timp de 5 minute, amestecând cu o lingura de lemn. Adăugați smântâna, sare, piper și o lingurp de coriandru tocat, amestecați și lăsați totul să fiarbă încă 10 minute, acoperit și tot la foc moale.
Încălziți cuptorul, ungeți cu unt 4 forme mici de budinca și băgați-le în frigider.
Puneți conținutul cratiței într-un castron, adăugați ouăle și brânza și amestecați bine cu furculița. Scoateți formele din frigider, tapetați-le cu panglicile de morcovi, umpleți cu compoziția preparată și acoperiți tot cu fâșii de morcovi.
Puneți budincile într-un vas termorezistent, turnați apă pana la jumătatea formelor și băgați la cuptor. Coaceți la bain marie-ul astfel obținut timp de 20 de minute.
Scoateți din forma și serviți mâncarea caldă, stropita cu puțin ulei de măsline și decorată cu ceva verdeață și boabe de chimen.
Un vin alb, ușor și demisec, se impune de la sine (nu merge un vin prea sec, fiindcă morcovii-s dulci).
Interesanta reteta. Si tentanta. O sa o fac si eu 🙂
Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂