De fapt o variantă de budincă de conopidă, foarte ușoară și delicată, mai curând apropiată de sufleu, numai că nu pornim de la un piure de legume (sincer, îmi place mai mult așa, se simte mai bine gustul dacă avem bucățele și nu pastă). A, și nici nu e făcută cu sos alb, ceea ce o face mai prietenoasă cu stomacurile sensibile, care sigur se vor bucura că nu trebuie să se întâlnească deloc cu făina călită. Și ar mai fi destule de spus, dar mai bine trecem la treabă, c-om avea timp de discutat și spre final.
1 conopidă potrivită (cam 700 g, să zicem), 500 g smântână, 4 ouă, unt, pesmet, cașcaval, sare și piper.
Curățați bine conopida, desfaceți-o în buchețele și opăriți-o în apă sărată (nu depășiți 10 minute fiindcă, dacă o treceți din fiert, nu prea mai e bună).
Amestecați bine smântâna cu gălbenușurile, sare și piper, adăugați conopida răcorită și albușurile bătute spumă, omogenizați cu grijă și turnați compoziția într-un vas care merge la cuptor, bine uns cu unt și presărat cu pesmet (vasul trebuie ales corespunzător ca dimensiuni, fiindcă budinca noastră va creste la copt).
Presărați deasupra cașcaval amestecat cu pesmet, puneți și câteva bucățele de unt și cu asta basta, puneți vasul în cuptorul încălzit dinainte, la 200ºC, unde trebuie să stea până se rumenește frumos deasupra (cam 30-35 de minute, să zicem).
Scoateți și serviți imediat (altfel se lasă, precum în poza de deasupra), eventual cu niște smântână rece alături.
Variante pentru această budincă de conopidă? Păi de pildă puteți adăuga cam 200 g ciuperci călite în unt, cu usturoi și ardei iute (budinca din fotografie așa a fost făcută). În compoziție ar merge și aproximativ 100 g cașcaval ras. Iar cea mai interesantă dintre toate, zic eu, include 200 g sparanghel fiert și 100 g raci așijderea, dar parcă atunci nu-i mai putem spune, simplu, budincă de conopidă.
Vinul? Nu știu ce părere aveți dumneavoastră, dar pe mine gândul mă duce spre un Sauvignon Blanc. Oricum, alb, sec și ușor trebuie să fie. La fel de ușor precum budinca noastră de conopidă.
Broccoli-ul este parca mai aromat. Eu fac ceva de genul asta, adaugand si branza cu mucegai albastru/verde; se completeaza de minune cu aroma de conopida/broccoli.
O s-o incerc combinata cu broccoli.
Cu siguranta va fi minunata!
Merci de reteta 🙂
Culmea e ca am uitat sa mentionez, dar tot cu broccoli vreau si eu sa incerc data viitoare 🙂
Broccoli-ul este parca mai aromat. Eu fac ceva de genul asta, adaugand si branza cu mucegai albastru/verde; se completeaza de minune cu aroma de conopida/broccoli.
Subscriu, dar, din pacate, mai trebuie ca si tuturor comesenilor sa le placa branza cu mucegai 🙂
Eh, in sosuri e destul de diluata, merge.
Greutatea cu branza asta este sa ii convingi pe comeseni sa incerce.
Exact 🙁
Am facut aceasta reteta duminica. A iesit delicioasa. Cred ca o sa incerc si cu ciuperci cat de curand. 🙂
Sa-mi spui care varianta ti-a placut mai mult 🙂
Am observat ca tine mai bine daca e coapta la bain marie in cuptor.
N-am aplicat încă metoda, am să-ncerc la viitoarea budincă de conopidă 🙂
Foarte buna !
Mulțumesc frumos, dar e meritul cui a făcut budinca 🙂