• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Budincă de conopidă cu costiță

Jun 10, 2013 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu legume 0


Budincă de conopidă cu costiță

Budincă de conopidă, și încă împănată cu costiță, în luna iunie? Păi de ce nu, stimați comeseni, o sumedenie de conopide frumoase se lăfăie în acest moment pe tarabele mioritice, iar vremea cam colțuroasă de afară n-ar avea de ce să se opună unei înzdrăveniri a pașnicei legume. Se face și simplu budinca noastră, e și foc de gustoasă, chiar că nu văd vreun motiv pentru care să n-o încercăm chiar acum.

Ce ne trebuie? Păi

1 conopidă potrivită,
100 g costiță afumată,
1 ou,
3 gălbenușuri,
250 g smântână,
250 ml lapte,
100 g unt,
30 g făină,
nucșoară,
sare și piper.

Spălați conopida, uscați-o, desfaceți-o buchețele. Puneți la fiert 750 ml de apă împreună cu laptele. Când dă în clocot, puneți conopida și opăriți-o 8 minute (socotite din momentul în care lichidul dă din nou în clocot). Scurgeți-o și puneți-i la îndemână, că acuși îi vine rândul din nou.

Încălziți 50 g unt într-o crăticioară, presărați făina, căliți-i 2-3 minute, amestecând cu lingura de lemn. Turnați smântâna și continuați fierberea, la foc moale, amestecând non-stop. Stingeți focul, lăsați sosul se se răcorească un pic, sărați, piperați, parfumați cu nucșoară și incorporați, pe rând cele trei gălbenușuri și oul întreg.

Tăiați costița cubulețe mici și rumeniți-o într-o tigaie, „pe sec”. Când s-a rumenit frumos, scoateți-o pe șervețele, să-și lepede excesul de grăsime.

Mixați conopida (păstrați câteva buchețele frumoase, pentru decor). Incorporați piureul obținut în sosul de smântână, împreună cu aproximativ 2/3 din costița rumenită.

Ungeți bine cu unt 6 forme mici de budincă (dacă n-aveți, una mare). Turnați compoziția și băgați totul în cuptorul încins dinainte la 210ºC.

Coaceți un sfert de oră, răsturnați budincuțele în farfurii individuale și decorați cu buchețelele de conopidă și cubulețele de costiță rămase, reîncălzite. Presărați cu puțină nucșoară și serviți imediat.

Variante? Ei, ar fi destule, ați putea să faceți, de pildă, un sos alb normal (ori Bechamel) în locul celui cu smântână. Și desigur că sub termenul generic de costiță se ascund toate produsele de acest gen prezente în supermarketuri: bacon, pancetta, piept etc.

Ce bem la această budincă de conopidă mai consistentă? Păi tot un vin alb, că-i prea puțină costiță ca să vrem roșu. Dar, din motive de afumătură și de smântână, zic că un Chardonnay baricat s-ar potrivi cel mai bine.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Budinca de conopidaBudincă de conopidă Conopidă gratinată cu piept de pui și ciuperci Conopida cu ghebe si smantana la cuptorConopidă cu ghebe și smântână la cuptor Conopida la cuptor cu sos de stafideConopidă la cuptor cu sos de stafide

  • budinca, conopida, costita, cuptor

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved