• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Budincă de clătite cu spanac

Mar 20, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 2


Budincă de clătite cu spanac

Trebuie să mărturisesc un lucru: până pe la vreo 20 de ani am urât total și cu pasiune spanacul. Habar n-am de ce, probabil vreo torocală servită pe la grădiniță, nu știu, dar rezultatul a fost cel pe care taman vi l-am spus. Până când a făcut mama această budinca de clătite cu spanac. E atât de bună, încât m-a convertit pe loc. Vă dați seama cam cât de mult o să vă placă dacă deja sunteți în relații civilizate cu sus-numita buruiană?

Așa că vă rog să notați:

750 g spanac (după curățare și spălare),
3-4 fire de ceapă verde,
50 g unt,
1 ou,
150 g cașcaval,
ulei,
sare, piper.

La care se adaugă, firește, vreo 12 clătite, bașca un vas care merge la cuptor cu un diametru identic cu cel al tigăii în care le-ați făcut (24 cm, în cazul budincii din care vedeți un detaliu în poza de mai sus)

Așadar, presupunând că ați scăpat de ce-i mai greu (adică de toaleta spanacului), curățați și tocați mărunt ceapa verde. Căliți-o un pic în unt, la foc moale. Puneți deasupra spanacul, direct din strecurătoare (apa rămasă pe frunze este suficientă, nu trebuie să mai adăugați).

Sărați un pic, puneți capacul și înăbușiți totul cam 10 minute, scuturând din când în când cratița. Dați apoi capacul deoparte și, amestecând, continuați fierberea până când nu mai rămâne pic de zeamă (puteți mări un pic focul). Lăsați-l să se răcorească, transformați-l în pastă (prin ce metodă vă e mai la îndemână), amestecați-l cu oul bătut, cam treisferturi din cașcavalul ras, reglați de sare și piper.

Ungeți cu ulei vasul în care veți face budinca (eventual, puteți să-l presărați și cu pesmet). Așezați o clătită pe fund, întindeți deasupra o lingură de piure de spanac, într-un strat cât mai uniform, și tot așa până terminați umplutura. Puneți deasupra cea mai frumoasă clătită, presărați-o cu cașcavalul rămas și băgați forma la cuptor (încins dinainte la foc mijlociu, adică 200ºC).

Când a noastră budincă de clătite se rumenește un pic deasupra (20-25 de minute) e gata. Scoateți-o, lăsați-o să se răcorească un pic (e greu s-o tăiați frumos cât e fierbinte) și serviți.

Variante ar fi destule, eu vă spun doar că puteți înlocui cașcavalul din umplutură cu, de pildă, gorgonzola (că doar v-am mai povestit cât de mult de iubește cu spanacul), puteți chiar renunța la brânză, piureul poate fi legat, în loc de ou, cu sos alb gros, dacă vă place usturoiul puteți adăuga 1-2 căței la călit, cașcavalul de deasupra îl puteți amesteca cu pesmet, să iasă un acoperiș mai crocant, în fine, cred că ați prins ideea că taman am terminat de vorbit despre o rețetă cât se poate de maleabilă. A, și dacă vreți o budincă mai înaltă, să semene de-a binelea cu un tort, dublați cantitățile.

Cât despre vin, un Sauvignon Blanc aș cam pofti eu dar, la câte variante v-am dat, cred că ajunge dacă vă spun că aproape orice alb, sec și rece va acompania perfect delicioasa budincă de clătite cu spanac.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Budinca de conopidaBudincă de conopidă Ouă pe spanac (florentine) Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac Placinta de spanacPlăcintă de spanac (spanakopita)

  • budinca, cascaval, clatite, gorgonzola, oua, spanac

2 thoughts on “Budincă de clătite cu spanac”

  1. pansy 20/03/2011 at 18:22

    e super aceasta budinca! eu o fac alternand clatitele cu piure de spanac stins cu lapte si usturoi si amestecat cu telemea si marar ,iar ca sos peste toata constructia pun sos bechamel.cu putina nucsoara.manaca si cei ce urasc spanacul.

    Reply ↓
  2. costachel Post author20/03/2011 at 18:55

    Dupa cum taman recunosteam 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved