Jul 13, 2011 costachel Interviuri 7
În ultimii 20 de ani, știrile dinspre zona Bucium s-au referit mult prea rar la vinuri. În schimb, au fost pline ziarele cu probleme legate de moșteniri, scandaluri cu împroprietăriri frauduloase și multe, tare multe informații din zona imobiliară. Așa că, vrând-nevrând, din colosul care era înainte de 1989 (1050 ha de vie, 400 ha livezi), societatea actuală ajunsese să lupte mai curând pentru supraviețuire. Se pare însă că această perioadă grea pentru producătorii de vin s-a încheiat și, cum am avut recent ocazia să aflu despre investițiile care sunt acolo în plină derulare, am profitat de prezența oenologului Ilie Ciomaga la degustarea de la Depozitul de Armăsari din Dumbrava ca să vă pot oferi mai multe amănunte despre prezentul și, mai ales, viitorul vinurilor de Bucium.
Ați făcut multe investiții în ultima vreme, spre ce sectoare au fost ele direcționate?
În principal s-a mers pe modernizarea vechii secții de șampanie, pentru că noua cramă va fi pe acea locație. Atât partea de vinificație primară, cât și cele de maturare și îmbuteliere, atât la vinurile liniștite, cât și la spumante și spumoase. Această investiție a pornit de la zero, de la canalizare, practic, și încă se lucrează. Cu această ocazie vom face și modernizarea sistemului de răcire pentru fermentarea controlată, pentru detartrarea vinurilor și, în special, pentru prepararea spumantelor.
Dacă investițiile au fost în tehnologie…
Aproape numai în tehnologie…
…la noi game de vinuri ne putem aștepta?
Deocamdată, din punct de vedere al calității, lucrurile nu se vor schimba, decât în bine (zâmbește). Sigur, vinurile sunt la un nivel de calitate destul de bun, însă tehnologiile trebuiau schimbate, fiindcă erau depășite moral.
La partea de distilate se schimbă ceva?
Încă nu, pentru că nu există, din păcate, o piață pentru rachiurile naturale. Se preferă „băuturile casei”, votca… Iar rachiurile sunt și băuturi accizabile, mai sunt și alte probleme, și la un moment dat ajungi la concluzia că nu merită să investești. Deși se știe, Buciumul este printre puținele crame care are distilerie cu instalație de tip Charente…
Întorcându-ne la vin, am o curiozitate: unde a dispărut Traminerul, de ce nu mai există acum decât printre vinurile de colecție?
Păi au fost în jur de 4,5 ha de Traminer la ferma Vișani, s-a retrocedat terenul, iar moștenitorii l-au vândut, n-au fost interesați să facă vin.
Și vița s-a tăiat?
Cam da… Au mai rămas cam 2,5 ha de Traminer în plantație cu Riesling, și e un băiat de nota 10 acolo, un bun viticultor, Mihai Țibu, cred că-l cunoașteți…
Ne știm, cum să nu, am și scris despre ceea ce face….
… ei, și la el am făcut anul trecut un Traminer. Chiar dacă nu-s cantități mari, poate fac anul ăsta o șampanie din Traminer.
O durere personală: Fetească Albă seacă de ce nu mai faceți?
Fetească Albă seacă este, dar piața cere demisec-demidulce. La noi consumul este de 15, maximum 20% vin sec.
Deci seci rămân doar Aligoté-ul, Feteasca Regală…
Aligoté-ul merge acuma în special spre șampanizare și pentru vinul spumos.
Și Regala?
Feteasca Regală va rămâne acel DOC sec, pentru că e un vin elegant, căruia îi stă bine sec.
Dar o Fetească Neagră care să nu fie dulce?
Din aceleași considerente, Feteasca Neagră se cere, în special, ca vin demidulce. Numai că aici lucrurile se vor schimba curând, în zona Șuletea suntem deja în proces de replantare, vor fi acolo 25 de ha de Fetească Neagră, pe lângă cea deja existentă. Vreau ca la anul să scot o Fetească Neagră seacă.
Adică Feteasca Neagră 2011…
Da, cea în gama de vârf va fi seacă, deoarece, de la Vrancea încoace, e singura cu DOC și-ar fi păcat să n-o onorăm cum se cuvine. Peste câțiva ani vor intra și alte plantații, dar până atunci…
Dacă tot am ajuns aici, să nu uit: bani pentru replantări v-au mai rămas?
Da, vom întineri și vița, și în reconversie vom merge pe soiuri autohtone: de Fetească Neagră v-am spus, vom mai pune Fetească Albă, Regală…
Putem spera, în concluzie, că, după atâția ani de peripeții, a intrat Buciumul într-o zodie mai liniștită?
Ei, da, dar tot n-am stat nici anii aceștia, ne-am orientat spre alte zone, avem colaboratori cu care lucrăm, plus Stațiunile de Cercetări de la Perieni și Tg. Bujor, au vii bune, sunt din zona Moldovei, ei vor produce sub consilierea noastră și vom scoate vinurile din Dealurile Moldovei. Dar DOC-ul va fi Bucium!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Suna bine! Si au avut o feteasca neagra buna pe vremuri…
Sa speram, am auzit vorbe frumoase despre ce se intampla la Suletea 🙂
of!in sfarsit,o veste buna de la Bucium! Doamne-ajuta!
@Catalin: Asa am zis si eu 🙂
@Traian: Dacă tot iese dulce, apai sa stim de ce 😀
La Suletea este un potential fantastic pentru F.neagra!!! Astept cu interes, dar va fi greu de obtinut un vin sec. In 2009, la 27 sept avea acumulari de zaharuri de 310g/litrul de must, iar daca se recolteaza mai devreme nu va atinge maturitatea fenolica si va da un vin slab colorat. Dar certitudinea ca va iesi vin bun ramane in continuare. La mai mare si sa auzim de bine!!!
Vinuri seci!!
Vrem vinuri seci usor aromate…
Nu este vinzare? Strang acus sute de semnaturi…
Pune-ma si pe mine pe lista 🙂