• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș rusesc

Jul 31, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de borșuri, Rețetele lui Păstorel 9


De fapt naiba știe dacă-i chiar borș rusesc, pentru că, chiar dacă Păstorel a pus acest titlu, în narațiune este la un moment dat prezentat ca borș ucrainean, iar cel care este maestru de ceremonii nu este altul decât celebrul Nicolae (Colea) Olexiuc, unul dintre cei mai mari artiști culinari pe care i-a avut România. Ucrainean și el, firește. Dar să nu ne împiedicăm prea mult de amănunte. Ideea este că borșul care urmează este, de departe, cel mai bun pe care l-am mâncat vreodată. Atât de bun încât ar fi bine să luați în calcul ideea că, probabil, invitații dumneavoastră vor cere și o a doua farfurie. După care orice alta mâncare devine de prisos. Și cu asta basta introducerea, să-i dăm cuvântul lui Păstorel:

800 g carne, de preferință piept gras de vacă (se întrebuințează însă în Ucraina și carne de oaie, porc sau pasăre). Se pune la fiert, se spumuiește, se sărează.

Se taie fidea 300 g sfeclă roșie, se freacă cu puțină sare, se pune într-o crăticioară, se umple cu borș și se fierbe până se-nmoaie.

Într-un alt vas se pun să fiarbă înăbușit în unt (la rigoare e tolerabila și grăsimea, dar la rigoare!) doua cepe mijlocii, 150 g morcov, o țelină mică, două fire de praz, două rădăcini de pătrunjel, tăiate cât mai subțire (fideluță).

Când carnea e aproape gata, se adaugă ¼ căpățână de varză dulce, 400 g cartofi tăiați în cuburi mărișoare.

Când cartofii sunt aproape gata, adaugăm legumele și sfecla, potrivind acreala cu borș și sărând. Adaugăm roșii tăiate (vara) sau o lingura de bulion (în celelalte anotimpuri).

Pentru a obține o culoare frumoasă, luam o sfeclă foarte roșie, o radem și o punem într-o strecurătoare. introducem strecurătoarea în oala de borș și, tot apăsând și tot amestecând sfecla, stoarcem sucul ros în borșul din oala, fără a goli conținutul strecurătoarei. Ca să nu se decoloreze borșul, imediat după aceasta operație, oala trebuie trasă de pe foc.

Adaugăm mărar și pătrunjel verde tăiat mărunt. Înainte de a servi borșul, se drege cu gălbenuș de ou, frecat în 100 g smântână. Se poate drege și fără ou, servind smântână separat (cine vrea pune, cine nu, nu).

Acest borș se poate găti și fără carne. Dres cu ou și smântână e tot atât de gustos, mă asigură Colea Olexiuc. În unele regiuni ale Ucrainei, carnea e înlocuită cu ciuperci (hribi uscați) își încheie el expunerea.

Zău dacă mai am ceva de adăugat.

S-ar putea să vă intereseze și:

Bors de vitaBorș de vită Borș de legume Default ThumbnailBors de ardei umpluti Borș de leurdăBorș de leurdă

  • bors, cartofi, Colea Olexiuc, Pastorel, praz, reteta, rosii, sfecla rosie, Ucraina, varza, vita

9 thoughts on “Borș rusesc”

  1. Moi maitre 18/02/2011 at 08:10

    Offfff ce pofta mi-ai facut… In singuratatea mea capitalista de peste week-end voi purcede sa execut un bors dintr-asta.

    Reply ↓
  2. Costachel 18/02/2011 at 08:46

    Si uite-asa ajung sa umplu week-end-uri de la distanta 🙂

    Reply ↓
  3. Moi maitre 18/02/2011 at 19:08

    Da, mai omule… Ce sa ii fac… Offff ce m-am saturat de toate… 🙁

    Reply ↓
  4. aphextwinz 03/10/2013 at 13:28

    Maestre, cica nu ar fi, borsul cu bors este intrat pe filiera rusa (ucraina, rusia, tot aia 😀 ) si cel acru, cu bors cum se manca la noi, ma rog, mai putin in Ardeal, ar fi venit pe filiera poloneza, gasisem undeva o istorie, dar bate-ma, omoara-ma daca mai stiu in ce carte. Cartile astea sufera ca nu au buton de search.

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/10/2013 at 13:38

      A, dar nu vrut să zic cum că borșul (ca gen culinar) ar veni dintr-o direcție sau alta. Ci doar că Păstorel, după ce pune titlul „Borș rusesc” povestește, până la urmă, un borș ucrainean! Dar, oricum ar fi, la rețeta asta chiar nu mă interesează vreo origine. E absolut senzațional borșul de mai sus, făcut așa! Și am făcut precizarea fiindcă, în cărțile lui, Colea Olexiuc dă niște variante mult mai puțin interesante. Originalul e la Păstorel 🙂
      Și că veni vorba încercările unora (multora!) de a atribui vreo etnicitate mâncărurilor, n-am să obosesc niciodată să repet: în imensa lor majoritate, rețetele au apărut dinaintea formării națiunilor, ba chiar și a popoarelor. Așa că… 🙂

      Reply ↓
  5. aphextwinz 03/10/2013 at 16:33

    A, nu era vorba de provenienta, ci faptul ca cineva se mira ca nu stiu unde in rusia borsul era dulce si in ce istorii citisem eu era faza de mai sus, cu filiera poloneza, blabla. Sa stiti ca eu am propus bors pe un anume meniu dar inca nu s-a luat in seama 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/10/2013 at 16:37

      Din păcate, nu mă miră. Deși ar trebui și cârciumarii să afle că, de vreo câțiva ani încoace, există borșuri îmbuteliate chiar potabile (mă refer la lichidul de acrire), cu care s-ar putea face niște zemuri adevărate. Dar…

      Reply ↓
  6. branea 19/03/2015 at 14:21

    am sa o fac. pare promitatoare dar nu uitati cum prezinta reteta de ciorba de burta pastorel:fara usturoi, fara o foicica de dafin pusa la fiert si dreasa cu marar si patrunjel :))))))…impotriva firii, monser..

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/03/2015 at 18:58

      Ei, se mai schimbă firea în 80 de ani și mai bine… 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved