• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș de pui (de primăvară)

Mar 21, 2011 costachel Rețete, Rețete de borșuri, Rețete tradiționale românești 7


Acuma, sigur, excelentul borș care urmează nu-i musai să fie de pui. Cam orice înaripată, dar și vita, ar putea contribui cu egal succes la reușita sa, ba chiar să-l facă, poate, și mai gustos (că gusturile, după cum știm…). Am ales însă numele din titlu pentru că, pe de o parte, oricum carnea de pui e cea mai frecventă prin galantare (și, implicit, prin frigiderele noastre) și, pe de altă parte, chiar mi se pare că e mai nimerită o cărniță mai plăpândă (ca să zic așa). Pentru că, în ciorba de mai la vale, orchestra vegetalelor primăvăratice trebuie să iasă în evidență și dețină rolul principal. Dar, până la urmă, considerațiile astea-s lejer inutile, principalul e că, zic eu, chiar merităm așa un borș revigorant la ieșirea din iarnă.

Drept pentru care, să ne pregătim cu

1 kg de carne de pui (cu os, firește),
7-8 fire de ceapă verde,
1 morcov,
1 păstârnac (eventual pătrunjel),
1 castron plin cu verdețuri de primăvară, curățate și spălate (cel de mai sus a fost făcut cu urzici, lobodă și leurdă, firește însă că loc de improvizație există din belșug),
1/2 kg cartofi,
1 l de borș (sau mai puțin, depinde de cât e de acru și de gustul fiecăruia) ,
verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean),
sare.

Puneți mai întâi la fiert carnea (spălată&curățată, firește), în apă rece, cu puțină sare. Spumuiți cu grijă, puneți capacul și fierbeți până ce carnea mai că pică singură de pe oase. Tocați mărunt partea albă de la ceapă, morcovul și albitura, puneți-le și pe ele la fiert. După vreo 5 minute de clocote mici, adăugați și cartofii, curățați, spălați și tăiați cuburi, plus urzicile. Cât timp fierb, tocați mărunt cozile de ceapă și celelalte frunze. Puneți-le și pe ele în oală, când cartofii-s aproape gata. Încă vreo 5 minute, turnați și borșul, fiert separat, reglați de sare, presărați și verdeața tocată, puneți capacul și stingeți focul. După vreo jumătate de oră, e numai bun de adus la masă.

Nu-i neapărat o variantă, dar mie îmi place să dezosez carnea de pui, așa că o scot din oală, o las să se răcorească puțin, prestez operațiunea și o trimit la loc, cam odată cu urzicile&co (și că veni vorba de urzici: dacă nu-s foc de fragede, nu strică să le puneți în oală în același timp cu cartofii). Dacă vreți să înlocuiți cartofii cu tăiței de casă (și eu vreau de obicei, dar ieri n-am avut timp), atunci îi puneți la fiert împreună cu frunzele. Cât despre dres, n-am cum să vă opresc, dar zic eu că ar fi păcat să răpim din prospețimea borșului ăsta primăvaratic.

Vin? Ei, și dumneavoastră acuma… Parcă mai bine ar merge un ciocănel de țuică ori de rachiu, nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Borș de verdețuri de primăvară Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșieBorș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie Borș de leurdăBorș de leurdă Borș moldovenesc de găină cu tăiței

  • bors, leurda, loboda, pasare, pui, urzici, verde, vita

7 thoughts on “Borș de pui (de primăvară)”

  1. cofi 21/03/2011 at 15:25

    Exact, dar exact asa il fac si eu, numai ca niciodata nu-i pun cartofi. Eu ii pun ceva orez,mi se pare ca se potriveste mai bine cu verdeturile, ca nu are practic un gust al sau pregnant.

    Dar fireste ca nici cartofii nu au ce sa-i strice, dar seamana mai mult cu orice alt bors de pui,dupa parerea mea.

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/03/2011 at 18:34

      Dupa cum spuneam mai sus, si la mine cartofii-s a doua optiune, dar dupa taiteii de casa 🙂

      Reply ↓
  2. mariga 23/03/2011 at 10:18

    mama ce pofta-mi este!!!!!!!!!!!!

    Reply ↓
  3. costachel Post author23/03/2011 at 10:30

    Spuneam si intr-un alt comment, asta mi-e si scopul, sa fac pofta. De bors, in cazul de fata 🙂

    Reply ↓
  4. Dorinel 11/04/2011 at 09:11

    Deschideti-va un restaurant ca sa putem savura mancarurile dumneavoastra si de ce nu sa invatam secretele dumneavoastra!:D

    Reply ↓
  5. costachel Post author11/04/2011 at 11:28

    Bine, mai spun o data: bucataria de acasa n-are legatura cu cea de la restaurant, sunt doua chestii diferite 🙂

    Reply ↓
  6. Dorinel 11/04/2011 at 18:23

    A nu m-am referit la asta…pur si simplu mi-a venit o denumire…ma refer doar la a degusta si de ce nu savura in adevaratul sens al cuvantului mancarurile dumneavoastra. Nu ma refer doar la mancarea is sine ci la secretele dumneavoastra fiindca orice bucatar are secretele lui din cate stiu eu. Si nu neaparat un restaurant, un festival nu stiu ceva, mi-ar face placere chiar sa vin si pana in Iasi sa mananc de la mentorul meu 😀 .

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved