• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșie

Jan 18, 2016 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de borșuri 1


Borș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșie

Acuma, ce să spun, acest borș de perișoare de pui cu tăiței de casă (sfecla roșie e, de fapt, cam opțională) mi se pare o sinteză foarte românească între mai valahul borș de perișoare și foarte moldovenescul borș de pasăre cu tăiței (de casă!). Plus că s-ar putea să fie mai iubit, deopotrivă, atât de adversarii oaselor prin farfurie, cât și de cei care au ce au cu carnea roșie. Și singurul lucru pe care mai simt că trebuie să vi-l spun în introducere e că ar fi bine ca pasărea donatoare a cărnii ce urmează a fi tocată să fie una de curte. Și pentru gust, firește, dar și pentru că nu cred că v-ar place ca tocătura pentru perișoare să fie cam moale. Să nu ziceți că nu v-am spus!

Ei, dar revenind la borșurile noastre, notați, vă rog, că aveți nevoie de

6-700 g carne de pui cu os (să zicem pulpe),
1 lingură de orez,
2 ouă,
2-3 cepe,
1 morcov,
1 țelină mică,
1 rădăcină de pătrunjel/păstârnac,
1 sfeclă roșie potrivită (nu-i musai, cum spuneam mai sus),
2 roșii,
1 ardei gras,
0,5 – 1 l de borș (după gust),
verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean)
sare și piper.

Și mai adăugați, pentru tăiței,

100 g făină,
1 ou,
sare.

Mai întâii tăițeii, fiindcă ei trebuie să se usuce după ce au fost făcuți. Bateți bine oul cu sare. Cerneți făina, faceți un crater în mijloc, turnați oul. Amestecați mai întâi cu furculița, apoi luați la frământat până când obțineți o cocă potrivit de tare. Dacă e prea moale, adăugați un pic de făină, dacă e prea tare, câțiva stropi de apă. Lăsați aluatul să se odihnească un pic, odihniți-vă și dumneavoastră (da, puteți bea un pahar de vin). Întindeți apoi o foaie subțire, tăiați tăițeii după preferință și lăsați-i să se usuce, bine răsfirați.

Dezosați carnea, tocați-o, amestecați-o cu orezul, ouăle, 1 ceapă mărunțită cât de fin, puțină verdeață tocată (mărar&pătrunjel), sare și piper. Omogenizați bine.

Puneți oasele la fiert, în apă rece, ușor sărată. Spumuiți bine și, după vreo jumătate de oră (poate și mai mult, dacă vorbim de orătanie de curte), stingeți focul. Dacă aveți timp, strecurați și lăsați supa să se răcească, dacă nu, doar eliminați oasele. Puneți apoi la fiert în supă restul de ceapă și rădăcinoasele, curățate, spălate și mărunțite.

Când încep să se înmoaie, puneți ardeiul tăiat și perișoarele. Lăsați să fiarbă totul în clocote mici vreo 2-3 minute, adăugați tăițeii și roșiile. Încă 2-3 minute de fiert, turnați borșul (fiert separat) și presărați leușteanul tocat. După primele clocote, adăugați mărarul și pătrunjelul rămase, puneți capacul și stingeți focul. Mai așteptați vreo jumătate de oră, să se rotunjească bine aromele, și puteți chema lumea la masă.

Variante? Păi firește c-ar fi prea destule, așa că nu vă zic decât una: la primăvară, în loc de sfeclă, ardei și roșii, puneți în borș 4-6 legături de lobodă, curățate, spălate, uscate și tăiate (tot) tăiței.

Cât despre servire, firește că primele mele gânduri zboară spre mămăligă, ceva smântână și niscaiva ardei iuți. Dar vă las pe dumneavoastră să alegeți prezentarea care vi se pare optimă.

Ceva băutură? Păi vinul nu prea are ce căuta în narațiunea asta. În schimb un ciocănel de țuică rece, servit la început, n-are ce să strice.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Borș cu perișoare și sfeclă roșieBorș cu perișoare și sfeclă roșie Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșieBorș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie Borș moldovenesc de găină cu tăiței Borș de pui (de primăvară)

  • bors, pasare, perisoare, pui, sfecla rosie, taitei de casa

One thought on “Borș de perișoare de pui cu tăiței de casă și sfeclă roșie”

  1. Enache Alexandra 06/05/2017 at 03:34

    Perisoarele imi plac la nebunie. De taitei nici nu mai spun. Imi este tare dor de o ciorba cu taitei de casa.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved