• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș de legume

Sep 17, 2008 costachel Rețete, Rețete de borșuri, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 1


Bine, hai că reformulez, o variantă de borș de legume. Că doar avem de-a face cu o zeamă care se face din ianuarie până în decembrie, schimbându-și ingredientele ca pe ciorapi, în funcție de sezon sau preferințe. Și, cu toate astea, tot borș de legume se cheamă, de fiecare dată. Rețineți doar atât: cu cât amestecați mai multe legume, cu atât mai gustos va fi. Și, slavă Domnului, aveți de unde alege: cartofi, dovlecei, fasole verde, mazăre, praz, conopidă, sfeclă, varză și câte și mai câte pot fi băgate în oală, spre gloria eternă a unei rețete pe care ar fi păcat sa o faceți doar în post.

Indiferent de variantă, de fiecare data veți avea nevoie de

1 ceapă,
1 morcov măricel,
1 rădăcină de pătrunjel,
1 țelină mică,
1 kg de legume amestecate (borșul din poza s-a bazat pe cartofi, praz și sfecla roșie),
2 roșii curățate de pieliță,
1 ardei gras,
1 ardei iute (dacă vreți, dar ar fi păcat să nu),
1 l de borș,
sare,
2 legături de verdeață (și aici puteți face amestecuri, obligatorii ar fi doar pătrunjelul și leușteanul, dar se pot oricând adăuga mărar și frunze de țelină).

Curățați bine toate legumele și tăiați-le după cum vă place sau aveți chef (le puteți da pe unele și prin răzătoarea cu găuri mari). Puneți-le la fiert în apa rece ușor sărată (cam 2 litri), în ordinea de fierbere: mai întâi ceapa și rădăcinoasele, urmează varza, fasolea verde, mazărea etc., apoi cartofii, dovleceii, ardeii grași ș.a.m.d. iar la sfârșit roșiile.

Adăugați borșul, fiert separat, reglați de sare, presărați verdeața tocata mărunt, puneți capacul, stingeți focul și, după vreo jumătate de oră (timp în care puteți face o mămăligă, ca să nu vă plictisiți), puteți chema lumea la masă.

Dacă nu țineți post, nu-i deloc o idee rea să-l dregeți cu smântână (eventual frecată cu un gălbenuș). Primăvara e bine să nu uitați că există pe lumea asta și loboda, urzici, ceapa verde etc. Iar, dacă la borșurile de carne trebuie să fie prin preajma un ardei iute, în Moldova (și nu numai) există obiceiul ca la cele de legume să fie adusă la masă și ceapă, zdrobită cu pumnul (sau tăiată în patru) și presărată cu sare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Bors de vitaBorș de vită Pilaf de legume Pilaf de ciuperci cu legume Salată de pui cu orez și legumeSalată de pui cu orez și legume

  • ardei, bors, cartofi, ceapa, legume, morcovi, praz, rosii, telina, verdeturi

One thought on “Borș de legume”

  1. Maria 16/11/2011 at 09:51

    Făcut, făcut. Foarte bun cu sfeclă roşie şi cu frunze de ţelină multe-multe! Are o culoare şi o aromă de înnebuneşti 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved