• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Bitociki à la Julia Child

Nov 10, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături 0


Bitokes à la russe botezase marea doamnă a gastronomiei americane rețeta de mai la vale, explicându-le americanilor că-i vorba despre un fel de hamburgeri (ar fi ceva de comentat aici, dar poate altă dată…). Și da, ați ghicit, tot prietenul nostru Mihai Ovidiu este „vinovat” pentru această rețetă teribil de gustoasă. Așa că mie nu-mi rămâne decât să-i mulțumesc frumos și să vă îmbii pe dumneavoastră la lectură!

¾ cană ceapă galbenă, tocată fin
2 linguri (30 grame) unt

Se călește ceapa în unt, timp de 10 minute pe foc mic, până se înmoaie, dar fără să se rumenească. Se pune într-un castron.

700 grame carne de vită slabă, tocată
2 linguri (30 grame) unt înmuiat, seu tocat de vită, măduvă de vită, sau untură proaspătă de porc
1 ½ linguriță sare
⅛ linguriță piper
⅛ linguriță cimbru
1 ou

Se adaugă grăsimea, condimentele și oul peste ceapă, după care se amestecă foarte bine, cu o lingură din lemn, până se omogenizează perfect. Se verifică de sare și piper. Se formează 6 chiftele cu o grosime de 20 mm. Se acoperă cu hârtie cerată și se dau la frigider, până în momentul prăjirii.

½ cană făină, distribuită pe o farfurie întinsă

Chiar înainte de sotare, se dau ușor chiftelele prin făină și se scutură de exces.

1 lingură (15 grame) unt și 1 lingură ulei, sau atât cât trebuie pentru a forma o peliculă subțire pe fundul tigăii
1 – 2 tigăi cu fundul gros, suficient de mari pentru ca bitociki să încapă într-un singur strat

Se pune untul cu uleiul în tigaie și se încălzește la foc moderat. Când începe să dispară spuma lăsată de unt, indicând că grăsimea este suficient de încinsă, se sotează chiftelele câte 2-3 minute pe fiecare parte, sau mai mult, în funcție de cât de bine pătrunse doriți să fie bitociki.

Este indicat să se scoată chiftelele din tigaie pe hârtie absorbantă, pentru a se elimina grăsimea ce rămâne de la prăjire. Se pot folosi cu succes șervetele de bucătărie din hârtie.

Se aranjează „hamburgerii” pe un platou cald, până se prepară sosul.

¼ cană supă de vită
⅔ cană smântână pentru frișcă
Sare și piper
Un praf de nucșoară
Câteva picături de suc de lămâie

Se elimină grăsimea din tigaie. Se toarnă supa și se fierbe, dizolvând sucurile coagulate pe tigaie, până când zeama scade până la consistența unui sirop. Se toarnă smântâna și se fierbe rapid un minut, până scade din nou și se îngroașă ușor. Se asezonează după gust cu sare, piper, nucșoară și picături de suc de lămâie.

2 – 3 linguri (30 – 45 grame) unt moale
2 linguri ierburi aromate proaspete, tocate, de pildă: pătrunjel, arpagic verdei, tarhon, hasmațuchi, sau numai pătrunjel

Se trage de pe foc și se încorporează untul, câte o jumătate de lingură, până se absoarbe. Se adaugă și ierburile aromate tocate, după care se toarnă peste chiftele și se servește.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Creier cu sos matelote, povestit de Julia Child Vițel Orloff, sau „Veau Prince Orloff”, cum ar spune Julia Child Friptură de vițel, simplă și à la Matignon, explicată de Julia Child Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child

  • chiftele, Julia Child, Mihai Ovidiu, Rusia, smantana, sos, tigaie, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved