• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Băbeasca Neagră de Nicorești va fi lansată la PROVINO 2011

Sep 19, 2011 costachel Eveniment, Mozaic 4


Cititorii mai vechi și-au dat seama, probabil, de vechea și nezdruncinata mea pasiune pentru vinurile românești prefiloxerice. Printre ele, Băbeasca Neagră (de Nicorești!) ocupă însă un loc aparte, și nu doar fiindcă că a fost vinul cu care am stropit, în 2003, lansarea Caietului de rețete. Sunt întrutotul de acord cu părerea lui Radu Anton Roman că Băbească este (sau, mai corect, ar trebui să fie) Beaujolais-ul românesc. Un vin sincer, ușor, zglobiu, proaspăt și de băut cu cana (nu cu ulcica, totuși!).

La începutul deceniului trecut, Nicoreștii (în general) și Băbeasca (în special) păreau să-și facă (re)intrarea triumfală pe mesele și în paharele românilor. Talentul și priceperea regretatului inginer Gheorghe Anghel își spuneau cuvântul. Dar n-a fost să fie, așa că mai sus amintitul an 2003 a fost și ultimul în care am gustat vinul ăsta. Drept pentru care vă dați seama că mare mi-a fost bucuria când am aflat că, la PROVINO, va fi (re)lansată Băbeasca de Nicorești.

„Ne dorim sa facem cunoscut publicului unul dintre cele mai vechi și mai bune vinuri românești – Băbeasca Neagră de Nicorești, pe care îl producem în crama noastră. Noi începem sa îmbuteliem chiar anul acesta, iar lansarea produsului îl vom realiza în cadrul Festivalului PROVINO. De asemenea, dorim să ne facem cunoscuți și în zona Moldovei, unde sperăm sa ne găsim distribuitori”, a declarat Doina Mocanu, Director Export – Domeniile Nicorești.

Și cum sunt sigur că, din păcate, destui dintre dumneavoastră nu v-ați întâlnit până acum cu acest vin, să tragem un pic cu coada ochiului la cărțile de oenologie. Care ne spun că Băbeasca Neagră (cunoscută și sub numele de Rară Neagră) este de departe cel mai reprezentativ vin pentru podgoria gălățeană. Are o culoare roșie strălucitoare de coacăze și o aroma de strugure bine copt. În timpul maturării și învechirii, vinul conservă foarte bine aroma strugurelui, ceea ce îl recomandă drept companion al meselor zilnice, dar și al ocaziilor speciale. Sintagmele „Băbească negră” și „Nicorești” se completează reciproc și cu greu pot fi despărțite.

Vinurile de Nicorești au fost amintite laudativ încă de către Dimitrie Cantemir (în Descriptio Moldaviae) care menționa că, în ierarhia valorică a podgoriilor din Moldova, Nicoreștii se situau pe locul patru. Astăzi, „Domeniile Nicorești” produc, pe o suprafață de 250 ha, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Oporto, dar și Aligoté, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian.

În imaginea de mai sus, un ciorchine de Băbească Neagră (foto: Wikipedia)

S-ar putea să vă intereseze și:

Ciorchine de Băbească NeagrăPăstorel, vinul de Uricani și Băbeasca Neagră Vinuri M1 Crama AtelierE clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești! Vinurile medaliate la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice Vinvest 2011 Bucium lansează la PROVINO 2011 o gamă nouă de spumante

  • Babeasca Neagra, Nicorești, Provino

4 thoughts on “Băbeasca Neagră de Nicorești va fi lansată la PROVINO 2011”

  1. berbecutio 06/11/2011 at 00:20

    Superba Babeasca, chiar daca a fost lansata mai-nainte.

    Reply ↓
  2. costachel Post author06/11/2011 at 08:59

    Așa fusese comunicatul, dupa aceea am aflat că, de fapt, premiera a fost la Vintest. Nu-i nimic, două bătăi strică, două lansări ba! 🙂

    Reply ↓
  3. Gurmandel 11/11/2011 at 21:01

    Am baut o sticla in ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril… Mi-a placut, tare… Mai am o sticla, am sa o beau in week-endul acesta… Intotdeauna am avut o dilema cu babeasca si feteasca neagra… De ce nu le zice invers? Daca te gindesti la denumire, parca feteasca neagra ar trebui sa fie mai zglobie, pe cind babeasca te-ai astepta la ceva mai greu… Oare numai eu am dilema asta? 🙂

    Reply ↓
  4. costachel Post author11/11/2011 at 21:32

    La întrebarea asta nu știu ce să-ți răspund. Nu pot decât să deduc, aducându-mi eu acum aminte de Păstorel, că te simți încă tânăr:

    Sfrijită ca o Sfântă Vineri,
    Mi-a spus o babă: “La români,
    Băbeasca place mult la tineri,
    Pe când Feteasca, la batrâni”.

    Nu știu dacă epigrama asta ți-a rezolvat dilema, dar… 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved