Asiago este o brânză italiană DOC din lapte de vacă (30% grăsime), cu pastă presată semidură. Este făcut în forme de 7-10 kg și are o savoare ușor picantă. Este a șasea brânză italiană DOC din punctul de vedere al cantităților produse și se situează pe locul 5 în clasamentul volumelor comercializate (pe locul 10 într-un clasament al tuturor produselor DOC italiene).
Puțină istorie
Denumirea acestei brânze vine de la Podișul Asiago, din Alpii italieni. Se consideră că a fost produsă pentru prima oară în jurul anului 1000 d.Hr.
Inițial, Asiago era preparat din lapte de oaie, care însă, începând din secolul al XVI-lea, a început să fie înlocuit de cel de vacă, substituirea devenind totală în secolul al XIX-lea.
Răspândirea acestei brânze a fost cauzată de o masivă depopulare a zonei. Aflându-se la granița cu Imperiul Austro-Ungar, zona a constituit un teatru de război atât în perioada războaielor napoleoniene, cât mai ales în timpul primului război mondial. Așa că localnicii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, dar au luat cu ei și meșteșugul fabricării brânzei lor.
În 1978, Asiago a obținut Denumirea de Origine Controlată (DOP – Denominazione di Origine Protetta), iar în 1979 s-a înființat „Consorzio per la tutela del formaggio Asiago” (cu sediul la Vicenza), un organism care grupează mai mult de 40 de producători și care veghează ca standardele de calitate să fie respectate. În fine, în 1996, Asiago a obținut și recunoașterea europeană ca brânză DOC.
Varietăți de Asiago: Pressato și Allevo
În funcție de materia primă folosită, Asiago poate fi de două feluri. Pressato este obținut din laptele vacilor care au păscut la altitudini scăzute. Are o pastă mai moale, mai umedă și elastică, în textură întâlnim găuri neregulate și este mai curând sărat. Allevo este fabricat din lapte provenind din zonele înalte, de munte, este mai uscat și are o savoare în egală măsură sărată și condimentată.
La rândul său, Allevo poate fi clasificat, în funcție de perioada de maturare, în Mezzano (3-8 luni), Vecchio (9-18 luni) și Stravecchio (mai mult de 18 luni).
Zona de producție
Ca să corespundă cu sarcinile din caietul DOP, Asiago trebuie să fie produs într-un teritoriu care cuprinde provinciile Vicenza, Trento și, parțial, Padova și Treviso.
Cum se mănâncă
În funcție de varietatea de Asiago, utilizările pot fi diverse, de la sandviciuri și salate la paste, zuppe, gratinaje și sosuri. Însă, firește, este o prezență binevenită și în componența platourilor de brânzeturi.
Ca vin, dacă variantele proaspete cer un vin mai ușor, alb sau roșu, cele maturate se potrivesc mai bine cu roșiile puternice și bine structurate.