• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Arpagic verde (sibulet)

Feb 28, 2009 costachel Dicționar de verdețuri, Dicționare 3


Arpagic verde (sibulet)

(Allium schoenoprasum) Într-adevăr, am o problema cu denumirea. Prima formă se întâlnește pe plicurile în care găsiți frunzele astea deshidratate, iar cea din paranteză e singura titulatură sub care am găsit aceasta verdeață în vreo carte de bucate românească. Și, măcar ca barbarism (pe franțuzește se cheamă „ciboulette“), merge.

Are cea mai delicata aroma dintre rudele sale allium (usturoi, ceapa, hașmă, praz…). Nu se fierbe, ci doar se presară peste mâncare, dându-i acesteia un foarte delicat parfum de ceapă.

Ca aspect seamănă cu o ceapa verde foarte tânără. După cum spuneam, se găsește, în forma uscată, în magazine, și proaspătă în hypermarket-uri. Dar să știți că se poate cultiva fără probleme și la bloc, în jardiniere. Credeți-mă pe cuvânt, ca eu așa fac. Și stau la etajul 3.

În alte limbi: chives (engl.), erba cipollina (it.), schnittlauch (germ.)

 

S-ar putea să vă intereseze și:

Arpagic Ochiuri cu cașcaval și arpagic verde Velouté de pui cu ceapa verde Tocăniță cu ceapă verde

  • Allium schoenoprasum, arrpagic verde, verdeturi

3 thoughts on “Arpagic verde (sibulet)”

  1. Vio 23/11/2011 at 13:47

    Buna ziua,
    Va multumesc pentru acest blog pe care il iubesc!
    In ceea ce priveste acest “arpagic” si eu am incercat de multe ori sa pun samanta la incoltit, in ghiveci, in gradina…Nu mi-a iesit niciodata nimic! Daca aveti vreun secret…
    Cu drag.

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/11/2011 at 13:54

      Din păcate, n-am cultivat până acum decât arpagic verde (care mi-a mers fără probleme), din cel „clasic” însă nu, așa că n-aș putea să dau niciun sfat. Dar poate ne ajută cineva… 🙂

      Reply ↓
      1. costea 02/01/2013 at 13:45

        In germana se numeste SCHNITLAUCH – ce ar vrea sa insemne, pe Ro, “ceapa verde ce se taie” – ceea ce e si adevarat: Se poate tunde, si creste mereu, tot anul ( este planta perena).Se poate cumpara, in ghivece (1,5-2,5€)primavara, in toate supermarkt-urile germane, sau magazine gradinarii. Se poate replanta in gradina, este rezistenta la ger. Se pot cumpara si seminte, in mag.specializate.

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved