Acuma firește că nu toate versiunile de ardei iuți în oțet care există pe lumea asta sunt cuprinse în rândurile de mai jos. Ci doar câteva variante de bază, care sper că vă vor ajuta să vă definiți „rețeta casei”. Așa că vă poftesc în bucătărie, nu înainte însă de a vă reaminti că, la fel ca la toate murăturile, prospețimea și calitatea ingredientelor sunt determinante pentru reușita produsului final.
Ardei iuți în oțet, varianta simplă
Ardei iuți, oțet, sare (1 lingură rasă la fiecare litru de oțet), zahăr (facultativ și, evident, după gust).
Se spală bine de tot ardeii, se scurtează codițele, se îndeasă în borcane. Se toarnă deasupra oțetul fiert cu sare, răcorit un pic (dacă îl turnați fierbinte, ardeii se vor înmuia). Închideți ermetic borcanele și puneți-le în cămară.
Ardei iuți în oțet, varianta aromată
Sunt destui cei care spun că ardeii iuți trebuie făcuți simplu și „natur”, fiindcă aroma lor proprie și personală le este arhisuficientă. Eu îmi fac însă datoria și vă precizez că, la varianta simplissimă de mai sus, puteți oricând adăuga și niște condimente și/sau verdețuri, după plac: boabe de piper, de muștar, ienibahar, foi de dafin, cimbru, în fine, cam orice aromate vă plac. Totuși, e bine să le puneți cu măsură, fiindcă ardeii iuți trebuie să rămână soliști, iar aroma lor nu trebuie, totuși, astupată.
Ardei iuți în oțet diluat
Ardei iuți, oțet diluat cu apă, în proporție 2:1 (adică să fie oțetul de 6º), sare (1 lingură rasă la fiecare litru de amestec),
facultativ zahăr, după gust.
Se face la fel ca prima variantă. Cu precizarea că, desigur, puteți adăuga și aici condimente.
Ardei iuți în oțet, cu legume
La oricare dintre variantele de mai sus, puteți adăuga în borcane rondele de morcovi și/sau felii de țelină.
Ardei iuți tăiați, în oțet
1 kg ardei iuți, 1 țelină,
cam 1 l oțet de 9º
Spălați bine ardeii, tăiați-i rondele. Curățați și țelina, tăiați-o feliuțe, puneți-o pe fundul borcanelor, așezați deasupra rondelele de ardei iuți. Umpleți borcanele cu oțet și închideți-le ermetic.
Ardei iuți prăjiți, în oțet (bulgărești)
Spălați ardeii, uscați-i, prăjiți-i un pic în ulei, puneți-i în borcane, presărând printre ei boabe de piper, feliuțe de usturoi și rondele de morcovi. Turnați peste ei o marinată (la 1 l oțet, 1/2 l apă, 1 lingură de sare, 4 linguri de zahăr), fiartă și răcorită. Închideți borcanele ermetic și puneți-le la rece.
Dimpotriva. Eu combin 50% otet nefiert cu 50% saramura fiarta si ardeii se pastreaza foarte bine mai mult de un an.
Confirm reteta lui animal00. Combinarea cu fasole fideluta este ideala pentru cei care nu suporta senzatiile tari 🙂
Eu nu sustin, am pus anul trecut niste ardei iute cu fasole subtire si ceapa si leustean cu otet, nu s-a innegrit nimic nici dupa un an!
Ia singuri am pus numai cu sare si zahar, se schimba putin culoarea, dar doar atat! Nu se innegresc!
– nu se inegreste nimica, eu pun asa de ani de zile si cred ca am borcan de acum doi ani, poate era sarea murdara;
– tocatura (asa ii zic oltenii) adica ardei cu fasole si diverse altele, o mananca pe langa (ei, da) sarmale, si eu am mancat prima oara la o colega de birou, nu mai auzisem, nu e tarziu, la mine abia au inflorit ardeii si fasole verde e din belsug, e buna combinatia.
Interesante si utile retete. Mai ales cea de ardei iuți prăjiți, în oțet (bulgărești).
Am pregatit cateva borcanele, doar ca, am adaugat la delicioasa ta reteta niste fasiute de ardei kapia dulce (copt in prealabil)
Draga Costachel esti o nesfarsita sursa de inspiratie ! Multumesc !
Eu folosesc pe langa morcov oparit (taiat feliute),buchetele mici de conopida,feliute de usturoi,ceapa arpagic si frunza de telina.Nu-mi place cu fasole datorita gustului de solanina
nu se Pune sare în ardeii iuţi in oţet Pt. că îi înegreşte. se Păstrează mult mai bine fără sare.
Habar n-aveam de chestia asta cu înnegritul (și nici c-am constatat-o vreodată). O susține altcineva?
Dimpotriva. Eu combin 50% otet nefiert cu 50% saramura fiarta si ardeii se pastreaza foarte bine mai mult de un an.
Confirm reteta lui animal00. Combinarea cu fasole fideluta este ideala pentru cei care nu suporta senzatiile tari 🙂
Eu nu sustin, am pus anul trecut niste ardei iute cu fasole subtire si ceapa si leustean cu otet, nu s-a innegrit nimic nici dupa un an!
Ia singuri am pus numai cu sare si zahar, se schimba putin culoarea, dar doar atat! Nu se innegresc!
de ce nu testaţi? Puneţi un borcan cu oţet si sare şi unul numai cu oţâet.
Pt. cofi: cu sare si zahăr este alceva, este fermentaţie lactică.
Fermentație lactică în oțet? Interesant…
varianta cu fasole verde e perfecta pentru cei care nu mancam atat de iute 🙂
Anul ăsta, prea târziu, dar poate-o verific la anu’ 🙂
Punctual:
– nu se inegreste nimica, eu pun asa de ani de zile si cred ca am borcan de acum doi ani, poate era sarea murdara;
– tocatura (asa ii zic oltenii) adica ardei cu fasole si diverse altele, o mananca pe langa (ei, da) sarmale, si eu am mancat prima oara la o colega de birou, nu mai auzisem, nu e tarziu, la mine abia au inflorit ardeii si fasole verde e din belsug, e buna combinatia.
Fermentatie lactica in otet, da, asta e tare.
Eu stiam ca la muraturile in otet se produce fermentatie acetica, de la otet, acidul acetic!
De aceea si lichidul ramane total limpede!
Interesante si utile retete. Mai ales cea de ardei iuți prăjiți, în oțet (bulgărești).
Am pregatit cateva borcanele, doar ca, am adaugat la delicioasa ta reteta niste fasiute de ardei kapia dulce (copt in prealabil)
Draga Costachel esti o nesfarsita sursa de inspiratie ! Multumesc !
ardeii iuti dau savoare aproape oricarei mancari
mai ales in bucataria romaneasca, unde mancarurile grele abunda
de obicei cumparam din magazin, dar acum ca am o reteta asa detaliata o sa incerc sa fac si in casa 🙂
Eu folosesc pe langa morcov oparit (taiat feliute),buchetele mici de conopida,feliute de usturoi,ceapa arpagic si frunza de telina.Nu-mi place cu fasole datorita gustului de solanina