• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Anghemaht de pui

Nov 13, 2009 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 0


În ciuda numelui scorţos, excelenta mâncărică de urmează mai la vale se face foarte simplu, e uşoară ca un fulg şi o să se nimerească foarte bine în sezonul ăsta de toamnă târzie-iarnă, când legumele verii s-au terminat şi există relativ puţine opţiuni de a da o notă de proaspăt meniului nostru cel de toate zilele.

Aşa că, fără să mai teoretizăm în exces, notaţi doar că aveţi nevoie pentru reţeta asta de 1 pui (sau echivalentul în pulpe sau piepturi, dar e mai bine să avem atât oase, cât şi bucăţele de carne din toate zonele orătaniei), 100 g unt, 30 g făină, 1 ceapă, 1/2 l lapte, lămâie, eventual piper alb, proaspăt râşnit.

Mai întâi puiul. Curaţaţi-l, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţele şi înnăbuşiţi-l în unt, împreună cu ceapa tocată. Adăugaţi apă din când în când, până se înmoaie bine. Separat, încingeţi restul de unt, presăraţi făina, amestecaţi şi stingeţi cu laptele, la care adăugaţi zeama rămasă de la înnăbuşirea puiului, bine strecurată, scopul fiind obţinerea unei consistenţe cam ca aceea a unei smântâni subţiri. Turnaţi sosul peste carne şi adăugaţi miezul lămâii, curaţat de sâmburi şi mărunţit (dacă sunteţi foarte siguri că aţi cumpărat lămâi a căror coajă n-a fost tratată, ceruită ori Dumnezeu mai ştie ce, puteţi să puneţi în sos jumătăţi de feliuţe subţiri, de asemenea curăţate de sâmburi). Încă două-trei clocote şi gata. Serviţi imediat, cu o garnitură neutră, după pofta inimii (piure de cartofi, orez etc).

Ca variantă, ca să faceţi măncarea mai uşoară, puteţi fierbe bucăţelele de pui, iar cu zeama rezultată veţi stinge sosul (nu mai aveţi nevoie de lapte). Cât despre piperul alb proaspăt râşnit, faceţi ce vreţi: îl puneţi sau nu-l puneţi, că o a treia variantă nu văd.

Vinul? Alb, uşor, sec şi foarte proaspăt. Aşa că, probabil, veţi turna în pahare un Chardonnay, eventual un Pinot Gris de Târnave. Sau, dacă vreţi o potrivire mai aproape de perfecţiune, încercaţi vinul preferat al Măriucăi (soţia mea, pentru vizitatorii de dată mai recentă): Lindemans Semillon/Chardonnay Cawarra 2007, un cupaj excelent, cu un raport calitate-preţ absolut grozav (producătorii autohtoni ar face bine să ia seama!). Dar despre vinul ăsta promit să va povestesc într-un text separat.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui marinat cu lămaie și portocală Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi Piept de pui cu spanac Piept de pui umplut cu legume

  • cratita, lamaie, pui, sos alb

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved