Sună ciudat? Și ce dacă? Ananasul cu sos de mai la vale e un desert delicios, rapid și foarte indicat chiar și pentru o debutantă în arta culinară. Pe deasupra, dacă înlocuiți untul cu margarină (nu vă recomand, da-n fine…) se transformă și în rețetă de post. Un ultim lucru mai trebuie precizat, înainte de a purcede la treabă: ați face bine să vă dotați cu niște zahar brun care, datorita vagii sale arome de rom, o să dea un plus de savoare rețetei noastre. Însă dacă nu, nu.
Așadar, pentru patru persoane, înarmați-vă cu
1 ananas, 40 g unt, 30 ml vin alb dulce, 2 linguri de zahăr (de preferință brun, după cum foarte bine mai sus ziceam), 2 linguri de miere (de lavandă cică ar fi optim, dar se găsește cam greu, așa că…).
Începeți prin a curăța ananasul. Eliminați mijlocul fibros și decupați restul în felii.
Presărați zaharul într-o tigaie de teflon și încălziți-l așa, pe uscat. Când își schimba culoarea, așezați binișor deasupra feliile de ananas.
Puneți într-un castronel mierea și vinul, amestecând cu nădejde. Turnați siropul ăsta în tigaie și fierbeți totul 8 minute (va place precizia mea de azi?), amestecând din când în când cu multa grijă. Puțin înainte de a fi gata, adăugați și untul.
Puneți apoi, în farfurii adânci, feliile de ananas, turnați deasupra sosul, bine omogenizat, așezați alături, dacă vreți, o lingură-două de înghețată de vanilie și serviți instantaneu.
Ce bem la năstrușnicia asta? Dacă vreți o șampanie dulce, care adică să sporească aerul festiv, nu mă pot opune, însă v-aș recomanda, și-n tigaie și-n pahare, o tămâioasă tânără și parfumată.