• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Aluat de paste: simplu, dar și colorat

Apr 22, 2012 costachel Rețete, Rețete de aluaturi, Rețete de paste 0


Aluat de paste colorat

Sigur că, în loc de aluat de paste, aș fi putut titra, mai patriotic, aluat de tăiței, numai că ar fi fost o limitare nedreaptă, fiindcă e clar că, o dată foaia întinsă, o putem transforma în absolut orice fel de paste, fie ele simple sau umplute. Și nu cred că mai are vreun rost să vă spun că, dacă pastele-s făcute cu aluat de casă, vor fi infinit mai bune decât orice produs cumpărat, nu?

Dar, înainte de a ne apuca de treabă, o precizare necesară: mai jos urmează doar niște variante, să le zicem „de bază”, pentru că rețetele de aluat de paste sunt nenumărate, pornind de la tipul de făină folosit, și până la adăugarea altor ingrediente (ulei, piper, verdețuri sau alte condimente, alți coloranți etc.). Doar un singur lucru rămâne, de fapt, constant: toate pornesc de la făină, ouă și sare.

Aluat de paste simplu

Pentru aproximativ 500 g aluat:

300 g făină,
3 ouă,
1 vârf de cuțit de sare.

Cerneți făina pe o planșetă, faceți în mijloc o gropiță, turnați în ea ouăle bătute cu sarea și începeți să amestecați ușor cu o furculiță, incorporând făina puțin câte puțin, până când amestecul devine prea gros. Continuați atunci amestecarea cu degetele, apoi începeți să frământați, întinzând aluatul cu podul palmei și îndoindu-l, până când obțineți un aluat neted, lucios și elastic (10-15 minute). Dacă vi se pare că aluatul este prea moale, adăugați un pic de făină; dacă, dimpotrivă, vi se pare prea dur, puneți un pic de apă călduță (raportul „1 ou la 100 g făină” este cel de bază: firește că diversele tipuri și mărci de făină nu-s la fel, după cum nici ouăle n-au greutate identică).

Formați o minge, puneți-o într-un castron presărat cu făină, acoperiți cu un șervet și lăsați aluatul să se odihnească 20-30 de minute. Luați-l apoi la întins cu sucitorul, pe o planșetă presărată cu făină, până când obțineți o foaie de grosimea necesară pastelor pe care vreți să le tăiați și preparați.

Aluatul de paste se poate face, cu rezultate aproximativ asemănătoare, și cu mixerul: puneți făina în vasul robotului (prevăzut cu accesoriul special pentru frământat), acoperiți cu capacul și începeți să turnați ouăle bătute concomitent cu pornirea motorului. Când se formează mingea e, în principiu, gata, dar nu strică (chiar dimpotrivă!) să-l mai frământați manual câteva minute după aceea.

Aluat de paste colorat

Aluat de paste galben

La fel ca aluatul de bază, dar amestecați mai întâi făina cu un pliculeț de șofran.

Aluat de paste roșu

Adăugați 2-3 linguri de sfeclă roșie, fiartă sau coaptă, făcută pastă, și suplimentați cantitatea de făină cu 50 g.

Aluat de paste verde

La fel ca mai sus, dar cu piure de spanac în loc de sfeclă (o versiune de lasagna cu aluat verde găsiți aici). Alte variante prevăd, în loc de spanac, busuioc sau pătrunjel.

Aluat de paste portocaliu

Într-o primă variantă, e ca mai sus, numai că piureul folosit e de morcovi sau dovleac. Într-o a doua variantă, bateți ouăle cu 1 lingură rasă de bulion de roșii, iar făina suplimentară e ceva mai puțină (20 g, cu aproximație).

Și mai există încă și alte variante: maro (cu cacao), negre (cu cerneală de sepie) dar, după cum spuneam mai sus, lista e oricum interminabilă. Drept pentru care, cel puțin deocamdată, ne oprim aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailAluat de pizza Aluat de cozonac oparitAluat opărit pentru cozonaci (pască, poale-n brâu, rulade etc.) Rondele de mere in aluat cu ghimbirRondele de mere în aluat cu ghimbir Pui în aluat

  • aluat, paste, reteta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved