Ediția a IX-a a Salonului Internațional de Vinuri Vinvest Timișoara a stabilit noi recorduri la mai multe capitole. Poate cel mai important aspect este acela că, după trei zile de desfășurare, numărul total al celor care au trecut pragul Centrului Regional de Afaceri, în perioada 6-8 aprilie, s-a ridicat la aproape 10.000 de persoane.
Fie că au venit în grup sau delegație, că s-au înscris pe site și au avut intrarea liberă, că au câștigat una din cele 6.000 de invitații oferite sau și-au cumpărat bilet de intrare cu care au participat la alte tombole, vizitatorii au umplut până la refuz, în majoritatea timpului, sala expozițională.
Un alt record a fost numărul participanților – 146 de firme și instituții. Vinvest a adunat 23 de producători de vin, 7 distribuitori de vin, 17 companii de servicii din industria vinului, 32 de parteneri cu produse și servicii, 63 de parteneri media, 4 parteneri principali.
Implicarea liderilor de opinie, a reprezentanților mass media, a fost la ce mai înalt nivel de până acum. Alături de cei 63 de parteneri media, zeci de publicații de specialitate, dar și presa generalistă, au relatat despre Salonul Vinvest. O delegație de 51 de jurnaliști din București, dar și un reprezentant al publicației spaniole La Vanguardia, au fost în Salonul Vinvest, dar și în vizite de lucru la Cramele Recaș și Wine Princess.
În cele trei zile ale ediției a IX-a, Salonul Vinvest a fost vizitat de zeci de delegații de profesioniști din întreaga țară, dar și din Belgia, Serbia și Ungaria.
Un eveniment important pentru industria vinului îl reprezintă și Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice Vinvest, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție. Desfășurat în zilele premergătoare Salonului, respectând regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), Concursul a adunat 132 de probe, ce au fost jurizate de experți degustători, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Competiția a fost co-organizată de Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și ADAR.
Au fost premiate 39 de probe, oferindu-se 17 medalii de argint, 18 medalii de aur, iar patru producători de vin au reușit să obțină Marea Medalie de Aur (MMA). Jidvei a câștigat MMA cu vinul spumant Romantine, Vincon cu vinars „Jad”, Recaș cu Cabernet Sauvignon „Castel Huniade” și Stațiunea de Cercetare Murfatlar cu Pinot Gris.
Medaliații cu aur au fost: Cramele Recaș cu 4 medalii, Jidvei, Gârboiu, Wine Princess și Vincon au primit câte 2 medalii de aur, iar Crama Oprișor, Ferdi, Rovit, Stațiunea de Cercetare Blaj, Vigna și Domeniile Sâmburești au primit câte 1 medalie de aur. Medaliile de argint au fost câștigate de Crama Oprișor – 5 medalii, Fine Wine – 3 medalii, iar câte una a revenit Cramelor Alcovin, Budureasca, Domeniile Boieru, Domeniile Anastasia, Intervit, Jidvei, Crama Gârboiu, Vigna și Vincon.
Medaliile au fost înmânate într-un cadru festiv, sâmbătă, în cea de-a doua zi a Salonului Vinvest (lista vinurilor medaliate o puteți găsi aici)
„Ne pregătim de un deceniu de promovare a industriei vinului. Ediția a IX-a din 2012 a însemnat pentru noi un fel de repetiție cu public pentru marele eveniment pe care îl pregătim în 2013. Mă bucur că publicul timișorean se dovedește tot mai aproape de cel occidental, atât în privința numărului mare de participanți, cât și în interesul de a degusta vinuri de calitate. Constat și mă bucură că vinurile românești au ridicat ștacheta calității, fiind la egalitate și uneori depășind produsele din zonele viticole renumite”, a declarat expert degustător Lucia Pîrvu, organizator Salonul Vinvest.
One thought on “A IX-a ediție a Vinvest și recordurile sale”