Mar 15, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 0
Tradiționala degustare organizată de Paharnicul Răzvan și-a schimbat ieri locația: n-am mai fost la tapaserie, ci chiar la magazinul Good Point (ei, după ora închiderii!), cu scopul de a studia vinurile (mai mult sau mai puțin liniștite) ale unui producător alsacian, Les Faîtières (Orschwiller-Kintzheim). O singură precizare mai fac în introducere: la 6 g/l de zahăr, producătorul își prezintă vinul drept sec. Nu știu care o fi aciditatea, dar zău că nu mi-aș fi dat seama dacă nu scria pe etichetă. Iar Răzvan îmi mărturisea că producătorul i-a și spus că, dacă le-ar face mai seci de-atât, ar fi prea din cale-afară. După ce-am degustat aseară, cred că are perfectă dreptate.
Les Faîtières Pinot Blanc (AOC)
Pinot Blanc 100%, 2009, alb, sec (6 g/l), 12%
O recomandare destul de ciudată face producătorul pentru vinurile albe: sticla să fie deschisă cu 1/4 de oră înainte. Și, într-adevăr, buchetul (mere verzi, citrice, piersici, ceva flori) s-a întărit după câteva minute. Gustul pare un pic subțire, dar e proaspăt și rotund. Adăugați un postgust interminabil, în care apare și un pic de caramel, și veți avea în față imaginea unui excelent vin ușor, de vară, răcoritor și reconfortant. Ținând cont că, dacă va fi importat, va costa în jur de 23 de lei, vă invit să vi-l notați de pe-acuma.
Les Faîtières Riesling (AOC)
Riesling 100%, 2009, alb, sec (6 g/l), 12%
Un tare frumos Riesling de Rhin, elegant, mineral, cu ceva citrice și fructe albe. O aciditate impetuoasă, dar bine temperată de corp și zahăr. Explodează, pur și simplu, în gură și te îndrăgostești repede de el (Răzvan l-a și proclamat vinul serii!). Un postgust ceva mai scurt decât precedentul, dar alte reproșuri nu prea i s-ar putea face. Iar viitorul preț ar fi de 25 de lei, așa că…
Les Faîtières Pinot Gris (AOC)
Pinot Gris 100%, 2009, alb, demisec (12 g/l), 13%
Pe ăsta, recunosc, l-am declarat eu vinul serii, poate și pentru că îmi era tare dor de un Pinot Gris nebun și șturlubatic, așa cum numai soiul ăsta poate să fie. Miroase (discret și elegant, nu „bombă”) a toate cele, are gust de toate cele, adăugați și o plăcută onctuozitate, bașca eleganță și rotunjime (nici măcar zahărul nu deranjează) și obțineți un vin perfect pentru preparatele asiatice sau pentru băut cu prietenii. A, și postgustul e nițel mai lung decât al Riesling-ului, dar aproape nici nu mai contează. Prețul? Ar fi vreo 29 de lei.
Les Faîtières Gewurztraminer (AOC)
Gewurtztraminer 100%, 2009, alb, demisec (16 g/l), 13%
Oricât nu mi-ar place vinurile „parfum”, trebuie să recunosc că alsacianul din paharul de-aseară este o reușită. Da, miroase zdravăn a litchi, dar și un pic a trandafiri, are și note minerale, și puțin condiment. Gustul, chit că e rotund, lasă un pic zahărul să iasă în evidență, dar are și un pic de amăreală plăcută, care contrabalansează bine. Mai vine în final și un postgust lung și la fel de aromat, cât să completeze imaginea unui vin care-i poate cuceri și pe cei care, după cum spuneam, nu prea iubesc vinurile parfumate. 35 de lei.
Les Faîtières Pinot Noir (AOC)
Pinot Noir 100%, 2009, roșu, sec, 13%
Parcă-i mai curând un rozé închis și puternic decât un roșu, mai ales dacă ne luăm după culoare. Primul nas vine năvalnic cu cireșe negre, după care se mai domolește și apar restul aromelor. În gură e destul de subțire (dar nu neplăcut), genul de băut cu cana. Dacă o Băbească Neagră ar fi așa, atunci ar fi minunată; fiind vorba, totuși, de vinul-rege al Burgundiei, parcă-i cam puțin. Nu că n-ar merita 29 de lei, dar…
Les Faîtières Gewurztraminer Cuvée Exceptionelle (AOC)
Gewurtztraminer 100%, 2009, alb, dulce (56 g/l), 13%
Vinul ăsta a fost, de fapt, ultimul din degustare (ați văzut cât zahăr are?), dar am să-l trec totuși aici, pentru a încheia capitolul vinurilor liniștite. Un nas minunat, care aduce în plus față de frățiorul mai „sărăcuț” ceva busuioc și pelin, plus notele minerale mult-așteptate (a, și litchi-ul apare mai discret, spre final). În gură, senzația e că i-ar mai trebui ceva aciditate, însă per total a fost unul dintre cele mai bune vinuri dulci și aromate pe care le-am gustat în ultima vreme, mult peste altele mai vechi și cu mai multe pretenții. A, și să nu uit, un post-gust absolut memorabil. Dacă va fi importat, să știți că merită 59 de lei, chiar dacă-i așa tânăr.
Crement-ul, stimați cititori, nu e altceva decât o șampanie făcută în Alsacia. S-ar putea să fie ceva diferențe tehnologice, dar nu esențiale. Iar Crémant d’Alsace are denumire de origine controlată, se face în toată podgoria alsaciană și este al doilea spumant vândut în Franța după, evident, champagne.
Les Faîtières Crémant 2007 (AOC)
Spumant alb, 2007, 12%
A sosit primul în pahare și avea să se dovedească cel mai bun. O perlare destul de abundentă, nu foarte fină, o aciditate plăcută și cam atât. Nu-i un spumant rău, dar cam plat și nu prea spune nimic, în niciun caz cât să justifice un preț de 38 de lei
Crémant demisec (AOC)
Spumant alb, demisec, f.a., 12%
Un pic mai ieftin decât precedentul (36 de lei), dar sensibil mai slab, un pic amar, chiar (și nu vorbesc aici de o amărală plăcută). Râdeam de el că, dacă va fi servit la tort, oricum n-o să-și dea prea multă lume seama, dar parcă nici chiar așa.
Crémant rosé (AOC)
Spumant rozé, f.a., 12%
O culoare frumoasă, o perlare destul de consistentă, dar complimentele se opresc aici. Miros amar, gust acru, ce mai, a fost dezamăgirea serii. Și a fost, probabil, același Pinot Noir dinainte, șampanizat, numai că în forma liniștită a plăcut mai mult. Noroc că, după cum vă spuneam, a urmat în pahare Gewurztraminer-ul Cuvée Exceptionelle, care a încheiat degustarea într-un mod infinit mai plăcut.