• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

40 de Mucenici și două rețete

Mar 09, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de la cititori, Rețete tradiționale românești 5


Combinație de ritual sacru și profan, sărbătoarea celor 40 (44?) de Sfinți ne obligă atât să mâncăm, cât și să bem. Iar pentru un supliment de informații, urmează mai jos un text trimis de ovidiucro, plus rețeta măcinicilor muntenești (fierți!), că-s de-ai lui, de-acolo! Și, ca să nu rămân dator, vă ofer și eu, la final, rețeta mucenicilor (sfințișorilor!) moldovenești copți. Dar mai întâi, povestea!

„Măcinicii“ se fac în 9 martie. Ortodoxia celebrează la această dată Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta. E „ziua celor fără nume“, a celor care nu-și au prenumele dintre sfinți.

Din lungile ceremonii ale Anului Nou Agrar, din vechile ritualuri antice, sacrificii, acte și formule magice s-a păstrat (lângă plită!) și modelarea unor simboluri ale jertfelor din aluat de făină de grâu, copt sau fiert, a unor figurine încărcate de semnificații sacre (ca și mărțișorul), ce se mănâncă sacramental de ziua morții Babei Dochia, 9 martie (echinocțiul de primăvară în Calendarul Iulian): Măcinicii.

Aliment sacramental, modelat în chipuri antropomorfe, zoomorfe sau fitomorfe, Măcinicii simbolizează sacrificiile făcute la Anul Nou, celebrat în vechime la echinoctiul de primăvară. Măcinicii au o bogată sinonimie zonală (Sfinți, Sfințișori, Sâmți, Bradoși, Brăduleți, Brândușei, Moși de Paresimi) și sunt preparați prin două tehnici culinare: coacerea sau fierberea aluatului modelat.

Aluatul din făină de grâu este frământat cu miere, i se adaugă miez de nucă și se coace în cuptor sau pe plită. Măcinicii sunt, de obicei, figurine antropomorfe, cu cap, ochi, nas, mâini și picioare, sau colăcei în forma cifrei opt, imitând, de asemenea, chipul uman. Măcinicii pot avea și formă de albină, de pasăre, de brăduleți sau de cercuri, obținute prin presarea aluatului cu capătul țevii de soc. Gospodinele modelează și coc un număr fix de Sfinți, 40 sau 44 numiți și Moși sau Mucenici (în anumite zone, Moșii sunt spirite ale morților care îsi vizitează rudele în ziua de 9 Martie).

Maie sau Măciucă – În ziua de Măcinici, prahovenii fac din aluat de făină de grâu un colac în forma de mai (ciocan uriaș din lemn) sau de măciucă care se coace în cuptor. Se mănâncă sacramental de întreaga familie, simbolizează ciocanul sau măciuca cu care Moșii (mucenicii) simbolul primăverii și al sacrificiului, loveau pământul, să alunge Baba larna.

Brăduleți – Colăcei preparați la Sântoader, înmuiați în vin și mâncați de copii veri și vărute în ziua Sântoaderului cel Mare în sudul Transilvaniei. Betia rituală la Măcinici e obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin în ziua de 9 martie, străvechi început de An Nou Agrar, celebrat la echinocțiul de primăvară. Conform tradiției, se credea că vinul băut la Măcinici se transforma de-a lungul anului în sânge și putere de muncă.

La Pornirea plugului în ziua de Măcinici se puneau în coarnele plugului sau în coarnele boilor câte un colac iar ceilalți se dădeau de pomană la vecini și rude.

Indiferent de tehnica preparării și forma modelată, Măcinicii se împart pentru moși și strămoși în ziua de 9 martie. (Carte de bucate – Radu Anton Roman)

Măcinici muntenești (fierți, rețetă a Maicăi Lucia de Nămăiești):

125 ml untdelemn, 500 ml apă, 1 linguriță sare, 1 kg făină (sau cât primește lichidul, adică uleiul și apa)

Sirop: 1 ceașcă miez de nucă măcinat, 1 linguriță scorțișoară, 3 linguri zahăr (sau cât vă place), coaja rasă de la o lămâie, zahăr vanilat

Se încălzește puțină apa. Se cerne făina moviliță, se face o gropșoară, se toarnă apă călduță, untdelemn și sare.

Se frământă până iese un aluat moale care se bate un sfert de oră, să se frăgezească. Se întinde pe o planșetă presărată cu făină. Se taie inele, cu un pahar mare și unul mic, apoi se răsucesc opturi.

Se lasă să se usuce, 45 de minute. Se fierb măcinicii 1 oră în 1,5 l apă. Se adaugă tot ce e în rețetă și se lasă să mai undească încă 1 sfert de oră. Când totul s-a răcit, se presară încă 2 lingurițe de miez de nucă fin măcinat.

Se pot servi calzi sau reci.

Bun, acum iau eu microfonul din mâna lui Ovidiu și vă invit să vă notați rețeta sfințișorilor

Mucenici moldovenești (copți)

500 g făină, 20 g drojdie proaspătă, 1 linguriță de ulei, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță rasă de sare, 300 ml lapte îndoit cu apă (sau doar apă, dacă-i post). Pentru sirop: 1 ceașcă de zahăr, 2 cești de apă. În plus, 2-3 linguri de zahăr pudră și cam 250 g nuci măcinate.

Se face mai întâi aluatul (ca de pâine), destul de moale. După ce a crescut și și-a dublat volumul se fac din el colăcei în formă de opturi. Se așează în tava presărată cu făină, se mai lasă puțin să crească, se ung cu ou și se coc la foc potrivit (200ºC), până se rumenesc frumos. Între timp se face siropul (pe vremuri, la final, se punea și 1 lingură de apă de flori), se amestecă nucile cu zahăr.

Când sfințișorii s-au răcorit puțin, se toarnă sirop peste ei și se presară cu amestecul. Iar ca principală variantă, siropul dispare, iar mucenicii se ung cu miere, eventual fiartă înainte cu puțină apă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mascarpone: origini, rețeta și rețete Rețete de zacuscă mai puțin obișnuite Bundăretele – o „porcărie“ de primăvară De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari

  • moldovenesc, mucenici, Muntenia, ovidiucro, Romania, sfinti, traditii

5 thoughts on “40 de Mucenici și două rețete”

  1. mariga 10/03/2011 at 09:37

    Multumim pentru retete!!!

    Reply ↓
  2. costachel Post author10/03/2011 at 09:58

    Cu multa placere 🙂

    Reply ↓
  3. Misha 11/03/2011 at 21:47

    Reteta maicii e fara drojdie. Rar. Mai ales in zilele noastre unde drojdia o gaseti la tot pasul. Pacat ca am citit reteta dupa 9 martie, dar poate merge, de incercat, si dupa : -).

    Reply ↓
  4. costachel Post author12/03/2011 at 08:10

    De ce nu? In fond avem o gramada de retete (foste) rituale, care si-au pierdut semnificatia initiala si se mananca astazi indiferent de calendar si de ocazie 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 13/03/2011 at 16:20

    Reteta maicii e de mucenici muntenesti, fierti, nu se fac cu drojdie, e un aluat simplu de faina si apa in general. Nu se pune drojdie in mucenicii fierti in apa.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved