• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

4 șampanii, 4 spaniole și revelația Clos des Colombes

Jun 26, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 4


Cam acesta a fost programul tradiționalei degustări „de joi” de la Good Point. De data aceasta, oaspeții speciali au fost Loredana și Dan Doboș, împreună cu care am purces la muncă. Începând firește, cu șampania (brut!)

Dezamăgirea Trouillard

Care șampanie, de la mama ei șampenoază, a fost, din păcate, o mare dezamăgire. Sigur, vorbim despre niște sticle relativ ieftine pentru niște produse autentice din Champagne, dar prețurile tot nu se justifică. Nici nu prea am avut mare lucru de remarcat la ele. Prima, Trouillard Autentique (92 de lei ar costa dacă ar fi importată), s-a remarcat doar printr-o aciditate bună și atât, așa că nu m-am putut stăpâni să nu remarc faptul că până și Zarea de pe vremuri era mai potabilă. Extra Selection (102 lei, dacă…) ne-a oferit arome de caramel încins, un gust de limonadă și un postgust cam amar, în timp ce Blanc des Blancs (111 lei) a pierdut caramelul pe drum, căpătând la schimb un gust de vitamina C. Doar Rosé-ul (116 lei) ne-a impresionat mai plăcut, cu ceva arome de fructe roșii, o aciditate excelentă și o adevărată „explozie” în gură. Dar parcă prețul tot nu se justifică.

Spania nu face doar vinuri bune.

A venit rândul vinurilor spaniole, Vina Romale și Vina Jateal, ieftine și fără pretenții. Dacă despre Romale cel alb (10 lei, dacă…) chiar n-aș putea spune nimic (plat, subțire, cam atât), Jateal 2009 era deja oxidat și îmbătrânit (tot e ceva, nu?). În schimb, Romale 2010 Tempranillo a venit cu un nas impetuos, de fructe roșii și condimente, dar nesusținut de gust, subțire și care, în afară de multă vișină proaspătă, n-a venit cu altceva. Și, în fine, Romale 2010 (90% Tempranillo, 10% Garnacha), cel mai reușit din clasa lui, cu nas elegant, un gust rotund, bine susținut de tanini (premieră!), plus un postgust mediu, dar bun. Însă n-a fost el floarea ce ne-a adus primăvara.

Dobrogea naște (și) vinuri excelente

Vinurile de la Domeniile Clos des Colombes au constituit, pentru mine, o premieră. Paharnicul Răzvan zice că și pentru el așijderea, drept pentru care nu pot decât să-i laud inspirația de a lăsa sticlele astea două la urmă. Pentru că, într-adevăr, au transformat degustarea noastră într-una cu adevărat memorabilă.

Dar mai întâi câteva precizări, pentru cei care aud prima oară de această cramă. Domeniile Clos des Colombes (citez de pe site) „sunt rezultatul unui vis nebunesc al lui Anne-Marie Rosenberg: transformarea unei foste ferme de la malul Mării Negre in domeniu viti-vinicol. Această franco-româncă, provenită dintr-o veche familie de viticultori din Champagne, a reușit astfel să creeze, cu ajutorul fidelei sale echipei și a fiului sau, una dintre locațiile preferate a amatorilor de vinuri bune şi de gastronomie.”

Clos des Colombes Terra Alba 2008 (cupaj de Fetească Albă și Riesling Italian), cel puțin, m-a entuziasmat încă de la prima mirosire a paharului. Un nas somptuos, catifelat și echilibrat, cu gutuie, pelin, tămâie, piersici, salcâm, ce mai, o întreagă simfonie, și un gust care vine perfect în prelungire (cu un plus de note de lemn), dar deloc greoi, ci foarte ușor, rotund și răcoritor. Bate foarte multe din albele cele mai bine cotate pe la noi și merită pe deplin cei aproximativ 74 de lei. Nu, nu e deloc mult pentru vinul ăsta.

E drept, poate entuziasmul meu a fost nițel cam mare după cel alb și mă așteptam la mai multe de la Terra Rosa 2007 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră). Probabil și pe principiul „dacă albul i-a ieșit așa, atunci roșul…”. Sau poate ar fi trebuit aerisit mai mult, fiindcă după o maturare de 32 de luni în baric… Oricum, tot ne-a oferit un miros amplu și delicat, cu cireșe negre, pâine prăjită, condimente, puțină cafea, iar gustul (care s-a amplificat după ce am mai lăsat vinul să stea la aer în pahar) a continuat la fel, sprijinit pe niște tanini fermi și catifelați. În orice caz, merită (aceiași) 74 de lei, iar dacă intuiția mea e corectă și vinul ăsta crește mult în calitate după o oxigenare mai temeinică, atunci raportul calitate-preț devine chiar excelent.

Un producător musai de urmărit!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Top 10 șampanii de excepție Zeta Punto Priorat, Grenache Blend, DOC, 2006La Provino, cu Frank Smulders MW, printre vinurile spaniole Chiftelute spaniole albondigasChifteluțe spaniole (albondigas) Pinchitos, adică frigărui spaniole

  • Champagne Trouillard, Clos des Colombes, degustari, Good Point, Razvan Avram, Vina Jateal, Vina Romale

4 thoughts on “4 șampanii, 4 spaniole și revelația Clos des Colombes”

  1. marian 26/06/2011 at 13:57

    Daca era vreuna facuta de grama, sigur primea 98 de puncte si “merita” 100 de lei sticla. chiar daca era doar in anul 3 de cand a pus via si in primul pe piata!

    Reply ↓
  2. costachel Post author26/06/2011 at 14:11

    Mai Marian, eu am inteles ca ai o problema cu Gramma. De ce, habar n-am si zau daca ma intereseaza. Oricum, vad ca ma citesti cu foarte mare atentie, de vreme ce n-ai remarcat nici macar faptul ca nu am dat niciodata puncte vinurilor (adica, in caz ca n-ai prins ironia, nu mai veni pe-aicea numai cand scriu despre Gramma, da?). Asa ca uite ce rugaminte am la tine: ori explici coerent, cu subiect si predicat, de ce ar fi vinurile Gramma proaste (e dreptul tau, la urma-urmei, dar, daca tot te bagi in seama, atunci argumenteaza!) ori lasa-ma, nene, in pace, ca-mi vine sa-ti urez sa ai toata viata ta bani cat am luat eu de la Casa Olteanu. Adica nimic, in caz ca n-ai inteles duiosia urarii. E clar?
    Si sa nu uit, altul e producatorul cu via plantata de trei ani si primul vin scos pe piata de 50 de lei. Ala iti place, presupun…

    P.S.: Inca un lucru: daca te hotarasti sa explici, foloseste o adresa de mail reala. Vezi, nici macar nu-ti cer sa renunti la pseudonim in favoarea numelui real, nici sa-mi spui producatorul pentru care prestezi. Dar daca tot te dai asa de cinstit si revoltat…

    Reply ↓
  3. Nicusor Cazan 27/06/2011 at 12:25

    Clos de Colombes e un producator cu care inca nu am reusit sa ma intalnesc, desi imi doresc destul de mult.

    Am avut o tentativa nereusita si nu foarte placuta acum ceva vreme, dar nu din cauza vinului…

    Paharnicul le aduce la Iasi?

    Reply ↓
  4. costachel Post author27/06/2011 at 12:32

    Pai la cat de mult i-au placut si lui (mai ales Terra Alba) asa cred 🙂 Deocamdata, au fost doar sticlele astea, „de gust”…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved